Доступність посилання

ТОП новини

В МЗС заявили, що вимагають допустити до Криму міжнародних спостерігачів за правами людини


У Міністерстві закордонних справ України заявили, що вимагають від Росії допустити до окупованого нею українського Криму міжнародних спостерігачів за дотриманням прав людини у зв’язку з переслідуваннями кримських татар.

«Вимагаємо від окупаційної влади надати доступ міжнародним правозахисним організаціям до Автономної Республіки Крим для моніторингу прав людини», – написала у твітері речниця МЗС Мар’яна Беца й додала хештег #SaveCrimeanTatars – «Врятуйте кримських татар».

«Знущання окупантів над кримськими татарами триває. Головна їхня мета – залякати, зламати, витиснути з Криму», – заявила вона. При цьому Беца опублікувала п’ятничний твіт російського адвоката Миколи Полозова, який захищає ув’язнених Росією кримських татар – він, у свою чергу, процитував запис у фейсбуці дочки одного з ув’язнених Ільмі Умерова про стан її батька за ґратами.

16 серпня працівники ФСБ Росії в окупованому Криму примусово вивезли Ільмі Умерова, заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу, з лікарні, де він перебував із хворим серцем, до психдиспансеру для проведення психіатричної експертизи. Йому також спершу заборонили побачення з родичами і забрали всі ліки, але пізніше цей режим полегшили.

Проти Ільмі Умерова російські силовики в окупованому Криму порушили кримінальну справу за статтею про «сепаратизм» Кримінального кодексу Росії (стаття 280.1).

11 серпня Умеров потрапив до лікарні з підозрою на інфаркт, коли йому стало зле під час розгляду підконтрольним Росії судом у Сімферополі питання щодо призначення йому психіатричної експертизи. Незважаючи на шпиталізацію Умерова, суд ухвалив призначити йому стаціонарну судово-психіатричну експертизу. Захист оскаржив це рішення.

У російському правозахисному центрі «Меморіал» кримінальне переслідування Ільмі Умерова назвали незаконним і політично мотивованим, бо він не закликав до насильницьких дій.

Нова стаття 280.1 у Кримінальному кодексі Росії набула чинності у травні 2014 року, відразу після окупації Росією українського Криму і заяви про його анексію, яку назвали «входженням до складу Росії», а в серпні того ж року її зробили ще суворішою. Стаття запроваджує кримінальне покарання за «публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності» Росії. Російські правоохоронці трактують її так, наче Крим теж належить до території Росії.

XS
SM
MD
LG