Доступність посилання

ТОП новини

У столиці Ємену сотні тисяч людей зібралися на підтримку повстанців


Архівне фото: прихильники руху Хуті висловлюють йому підтримку, околиці Сани, 21 липня 2016 року
Архівне фото: прихильники руху Хуті висловлюють йому підтримку, околиці Сани, 21 липня 2016 року

У столиці Ємену Сані, що вже давно захоплена підтримуваними Іраном шиїтськими повстанцями з руху Хуті, сотні тисяч людей зібралися на демонстрацію підтримки створеного повстанцями владного органу.

Демонстранти з національними прапорами вигукували гасла на підтримку владної ради з 10 членів, яку проголосили минулого місяця повстанці спільно з прихильниками колишнього президента Алі Абдалли Салеха, незмінного авторитарного керівника країни з 1990 року, який був змушений зректися влади на початку 2012 року внаслідок Єменської революції.

Учасники акції також засудили повітряні удари коаліції під проводом сунітської Саудівської Аравії, яка з весни минулого року веде воєнну кампанію проти повстанців на підтримку законного міжнародно визнаного уряду Ємену і президента Абеда-Раббо Мансура Хаді.

Перед демонстрантами виступив голова проголошеної Вищої політичної ради повстанців Салех ас-Самад, який заявив, що протягом наступних днів буде створений і «уряд».

Раніше в серпні повітряні удари коаліції по повстанцях посилилися після того, як мирні переговори між ними й законним урядом зірвалися.

Шиїтське угруповання «Ансар-Аллах», більше відоме як Хуті за іменем його ватажка Абдель-Маліка аль-Хуті, на бік якого перейшла й частина армії Ємену, захопило західну, густо населену й переважно шиїтську за вірою третину країни зі столицею Саною, змусивши уряд до втечі. Шиїти складають понад третину населення країни, майже дві третини складають суніти. Урядові Ємену нині підконтрольні переважно території в центрі й на сході країни, що їх значною мірою складають пустелі. Також частину країни захопив місцевий підрозділ ісламістської мережі «Аль-Каїда».

Президент Абед-Раббо Мансур Хаді, що після наступу повстанців перебував у вигнанні в Саудівській Аравії, повернувся до міста Адена на півдні Ємену, яке визволили від бойовиків Хуті сили його союзників, і проголосив Аден тимчасовою столицею Ємену. Там нині й працює міжнародно визнана влада країни. Від березня 2015 року, коли бойовики захопили Сану, триває боротьба його уряду за підтримки коаліції з повстанцями. Від початку конфлікту вже загинуло майже 6,5 тисяч людей.

XS
SM
MD
LG