Доступність посилання

ТОП новини

Програма розвитку ООН в Україні: розміщення тестової декларації не є зламом системи електронного декларування


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Програма розвитку ООН (ПРООН) в Україні заявляє, що розміщення документів у тестовому режимі не є зламом програмного комплексу «Єдиний реєстр декларацій осіб, уповноважених на виконання державних і муніципальних функцій». Про це йдеться у заяві ПРООН, розміщеній 20 серпня у Facebook.

«Відповідно до технічних регламентів України, використання програмного забезпечення в тестовому режимі дозволяє користувачам пройти автентифікацію тестовим ключем електронного підпису і відправити тестову декларацію. Технічні фахівці НАЗК розглянули системні логи і підтвердили нам, що вчора система не була зламана», – йдеться у повідомленні.

Раніше в прес-службі уряду повідомили, що секретаріат Кабінету міністрів України спільно з Програмою розвитку ООН забезпечив проведення тренінгів із електронного декларування для заступників міністрів та керівників центральних органів виконавчої влади.

У Кабміні нагадали, що, відповідно до Закону України «Про запобігання корупції», впродовж 60 днів після запуску системи електронного декларування декларації мають подати особи, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище. Це близько 50 тисяч високопосадовців, серед яких президент, прем’єр-міністр, члени уряду, народні депутати України, заступники міністрів, керівники центральних органів виконавчої влади та їхні заступники. Всі інші державні службовці почнуть заповнювати електронні декларації з 1 січня 2017 року.

Після низки суперечностей навколо сертифікації системи для подання таких електронних декларацій, яка мала запрацювати з 15 серпня, але була запущена без належної сертифікації, тепер вирішено, що вона має запрацювати повноцінно не пізніш як із початку вересня.

Як повідомила днями голова Національного агентства з питань запобігання корупції Наталія Корчак, на нараді з питань запуску системи електронного декларування під головуванням президента України Петра Порошенка, було вирішено: Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України у співпраці з Програмою розвитку ООН в Україні мають до кінця серпня доопрацювати перші три модулі програмного забезпечення Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Держспецзв’язку належить усунути недоліки, допущені компанією-розробником програмного забезпечення, і видати так само до 31 серпня атестат відповідності комплексної системи захисту інформації Єдиного державного реєстру декларацій. «Жодні технічні проблеми не можуть зривати стратегічно важливого для держави плану і ставати на заваді твердій політичній волі боротися з корупцією», – заявив на тій нараді Порошенко.

Повноцінне запровадження електронного декларування є однією з умов надання Україні безвізового режиму з ЄС та кредитів МВФ.

XS
SM
MD
LG