Доступність посилання

ТОП новини

В ОБСЄ повідомили про намір домагатися від бойовиків свободи пересування спостерігачів


Перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александр Гуґ вирушає на Донбас для переговорів із бойовиками, зокрема, про свободу пересування спостерігачів місії, повідомила її прес-служба.

Як мовиться в повідомленні, він зустрінеться з керівниками збройних формувань із приводу перешкоджань свободі пересування членів місії, включно з інцидентом у селі Лукові, а також обговорити заходи, необхідні для тривкого виконання мінських доомовленостей, зокрема, про припинення вогню.

Згаданий у повідомленні інцидент стався 29 липня в селах Лукові й Приморському на півдні окупованої частини Донеччини. Там бойовики під погрозою застосування зброї прогнали спостерігачів, потім жестами погрожували їм «відрізати голови», а словесно обіцяли розстріляти їх, змушували їхати під збройним конвоєм, перш ніж урешті відпустили.

Після згаданого інциденту в Лукові ОБСЄ вже багато разів домагалася зустрічі з чільником угруповання «ДНР» Олександром Захарченком членів її Спеціальної моніторингової місії в Україні, щоб обговорити погрози спостерігачам із боку бойовиків його угруповання, але той продовжував відмовлятися від зустрічі. Місія ж продовжує наполягати на відповідальності за порушення, пов’язані зі створенням перешкод роботі її членів, мовиться в повідомленні ОБСЄ.

Такі інциденти ставалися і в інших випадках; за словами керівництва місії, 90 відсотків випадків перешкоджання її діяльності стається на окупованих територіях. Із приводу тих таких випадків, що ставалися на вільній частині України, ОБСЄ не мала скарг на реакцію на них української сторони.

ОБСЄ, відповідно до мандату її місії в Україні, вимагає для неї необмеженого доступу, в першу чергу на сході України.

XS
SM
MD
LG