Доступність посилання

ТОП новини

В Іраку стратили ще 36 ісламістів за участь у масовому вбивстві


Іракські прапори на масових могилах убитих курсантів у щойно визволеному тоді Тікріті, 7 квітня 2015 року
Іракські прапори на масових могилах убитих курсантів у щойно визволеному тоді Тікріті, 7 квітня 2015 року

В Іраку стратили 36 чоловіків, засуджених до смертної кари за участь у масовому вбивстві ісламістами сотень іракських військових курсантів 2014 року.

Засуджених повісили у в’язниці в місті Насірії, центрі провінції Ді-Кар на півдні країни, повідомив губернатор провінції Яг’я ан-Насірі.

Як додав речник губернатора, цих засуджених спеціально привезли на страту до Насірії, бо родом із провінції Ді-Кар були близько 400 убитих ісламістами. За стратою спостерігали десятки родичів убитих.

Масове вбивство здійснили в липні 2014 року бойовики радикального ісламістського угруповання «Ісламська держава» і союзники цього угруповання на околицях захопленого ними тоді міста Тікріта. Ісламісти-суніти полонили там курсантів училища Військово-повітряних сил Іраку, більшість яких були шиїтами, і здійснили масові розстріли близько 1700 із них. Поховання частини жертв ексгумували у квітні 2015 року, коли урядові війська Іраку і союзні їм місцеві ополчення визволили Тікріт від сил «Ісламської держави».

Загалом через причетність до цього масового вбивства судили чи ще судять понад 600 людей, частину засуджених до смертної кари вже стратили; ще приблизно 600 перебувають у розшуку.

Це масове вбивство вважається одним із найбільших злочинів угруповання «Ісламська держава» в Іраку.

Правозахисники тим часом критикують Ірак за систематичне використання смертної кари.

XS
SM
MD
LG