Доступність посилання

ТОП новини

Захист Ільмі Умерова звинуватив слідчого в перевищенні повноважень – адвокат


Ільмі Умеров
Ільмі Умеров

Захист заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова, якого в окупованому Криму переслідують російські силовики, звинуватив слідчого в його справі в перевищенні повноважень, повідомив російський адвокат Микола Полозов, що захищає кримських татар.

«Захист Ільмі Умерова подав заяви на ім’я генпрокурора Росії Чайки, директора ФСБ Бортникова, уповноваженого з прав людини в Росії Москалькової за фактами незаконного поміщення Ільмі Умерова на стаціонарну психіатричну експертизу, здійснення тиску на його лікарів із метою дострокового припинення шпиталізації, за ознаками злочину «перевищення службових повноважень» у діях слідчого управління ФСБ у Криму і Севастополі Скрипки І. А.», – написав Полозов у фейсбуці.

Раніше в неділю інший адвокат Ільмі Умерова Марк Фейгін повідомив, що захист кримськотатарського діяча направляє звернення до Європейського комітету проти катувань у Страсбурзі з приводу дій органів слідства ФСБ Росії щодо підзахисного. «Психолого-психіатричну експертизу, яку проводять у лікарні Сімферопля, за умов погіршення здоров’я Умерова ми розцінюємо як тортури, що порушують Європейську конвенцію про запобігання катуванням і нелюдського чи принизливого для гідності поводження або покарання», – написав Фейгін у фейсбуці.

Перед цим від родичів і соратників Умерова з’явилися повідомлення про різке погіршення стану здоров’я кримськотатарського діяча, проти якого російські правоохоронні органи в окупованому Криму порушили кримінальну справу за статтею «сепаратизм».

16 серпня працівники ФСБ Росії в окупованому Криму примусово вивезли Ільмі Умерова, заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу, з лікарні, де він перебував із хворим серцем, до психдиспансеру для проведення психіатричної експертизи. Йому також спершу забороняли побачення з родичами і забрали всі ліки, але пізніше цей режим полегшили.

11 серпня Умеров потрапив до лікарні з підозрою на інфаркт, коли йому стало зле під час розгляду підконтрольним Росії судом у Сімферополі питання щодо призначення йому психіатричної експертизи. Незважаючи на шпиталізацію Умерова, суд ухвалив призначити йому стаціонарну судово-психіатричну експертизу. Захист оскаржив це рішення.

У російському правозахисному центрі «Меморіал» кримінальне переслідування Ільмі Умерова назвали незаконним і політично мотивованим.

XS
SM
MD
LG