Доступність посилання

ТОП новини

США: в кампанії Клінтон закликали Трампа «пояснити роль Кремля»


Дональд Трамп (л), Володимир Путін (п), комбіноване фото
Дональд Трамп (л), Володимир Путін (п), комбіноване фото

У кампанії кандидата на виборах президента США, демократа Гілларі Клінтон закликали її суперника, республіканця Дональда Трампа «пояснити роль Кремля» в його кампанії.

Як заявив менеджер кампанії демократів Роббі Мук в ефірі телеканалу «Ей-бі-сі ньюз», говорячи про звільнення керівника кампанії республіканців Пола Манафорта, якого сприймали як пов’язаного з Москвою, «Пола Манафорта витиснули, але це не означає, що росіян витиснули з цієї кампанії».

«Рука Кремля вже тривалий час працює в цій кампанії… Очевидно, що там підтримують Дональда Трампа. Але тепер треба, щоб Дональд Трамп пояснив, яку роль відіграє Кремль у його кампанії», – сказав Роббі Мук.

За словами менеджера кампанії демократів, «виникли реальні питання, чи Дональд Трамп сам не є просто маріонеткою Кремля на цих виборах», враховуючи, що «є ціла мережа його фінансових контактів із росіянами, які він відмовляється розкривати».

«Ми бачили останніми тижнями, як він мавпує Володимира Путіна у своїх заявах. Ми бачили, як змінилася платформа Республіканської партії (з неї вилучили вимогу республіканців надати Україні летальні озброєння – ред.). Ми бачили, як Дональд Трамп говорив про те, щоб залишити НАТО, залишити його східноєвропейських союзників вразливими перед нападом Росії. До нього є дуже багато запитань. І треба, щоб Дональд Трамп розкрив усі свої фінансові зв’язки і те, чи його радники зустрічалися з Кремлем», – сказав він.

У п’ятницю Мук уже виступав зі схожими заявами щодо зв’язків Трампа з Росією і Путіним.

Раніше у п’ятницю Дональд Трамп відправив Пола Манафорта у відставку з посади керівника його виборчої кампанії після нових викриттів, пов’язаних із так званою «чорною касою» Партії регіонів часів президентства Віктора Януковича. Її документи, як виглядає, свідчать про незаконні тіньові виплати готівкою значних сум. Серед імен тих, кому призначались ці суми, було, серед інших, і ім’я Манафорта, хоча немає доказів, що ці кошти до нього дійшли – сам він заперечує це. Крім того, Манафорт не зареєстрував належним чином у США своєї лобістської держави на користь представників іноземної держави, як вимагає американське законодавство.

Манафорт був тривалий час одним із провідних радників і політтехнологів Януковича, зокрема, сприяв його обранню на посаду президента України, і його Партії регіонів. У США Януковича й Партію регіонів сприймають як проросійських.

У перебігу кампанії у США Трамп неодноразово давав знати про свої симпатії до Путіна, у Росії державні засоби інформації теж особливо схвально відгукуються про кандидата-республіканця.

XS
SM
MD
LG