Доступність посилання

ТОП новини

Іран критикує Росію за «хизування» використанням іранських баз


Хосейн Дехган
Хосейн Дехган

Міністр оборони Ірану Хосейн Дехган розкритикував Росію за розголошення використання іранських баз для атак у Сирії.

У коментарі іранському державному телебаченню 22 серпня, міністр назвав заяви Росії «хизуванням» і «намаганням показати себе наддержавою».

17 серпня в Ірані визнали, що російські військові літаки дійсно використовують базу Військово-повітряних сил у цій країні для ударів у Сирії. Але іранська влада наголосила, що йдеться суто про посадки з метою дозаправки, а не про базування на постійних засадах.

Минулого тижня з’явилися повідомлення про те, що російські військові літаки тепер вирушають знищувати супротивників режиму президента Сирії Башара аль-Асада не тільки безпосередньо з Росії чи з бази в Сирії, але вже і з території Ірану.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров виступив на захист використання його країною бази в Ірані і відкинув критику США, що це може порушувати резолюції ООН. За його словами, не йдеться про постачання, продаж чи передачу Іранові бойових літаків, що заборонено цими резолюціями. Як заявив Лавров, Росія використовує свої бойові літаки з території Ірану зі згоди цієї країни «для участі в контртерористичній операції» в Сирії.

УДержавному департаменті США заявляли, що використання російською військовою авіацією авіабази «Хамадан» в Ірані для завдання ударів по цілях у Сирії може порушувати резолюцію Ради безпеки ООН. Як заявляв речник Держдепартаменту США Марк Тонер, це питання вивчають юристи американського зовнішньополітичного відомства.

Росія з минулої осені втрутилася у громадянську війну в Сирії на боці режиму президента Асада, якому відмовила в легітимності значна частина країн Заходу й арабського світу. При цьому вона офіційно заявляє, що має в Сирії на меті боротися з «терористами». Таким чином світова спільнота визначає в Сирії екстремістське угруповання «Ісламська держава», а також низу інших ісламістських угруповань, що воюють проти «Ісламської держави», але пов’язані з екстремістською мережею «Аль-Каїда». Росія при цьому користується термінологією режиму Асада, який записує в «терористи» всіх його супротивників. За даними з відкритих джерел, більшість ударів Росії здійснюється саме проти відносно поміркованих супротивників Асада, а не проти ісламістів.

XS
SM
MD
LG