Доступність посилання

ТОП новини

В окупованому Криму триває суд над Ахтемом Чийгозом


Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз
Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз

Підконтрольний Росії Верховний суд анексованого Криму 23 серпня в рамках так званої «справи 26 лютого» продовжує засідання у справі заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза.

За повідомленнями російського адвоката Чийгоза Миколи Полозова, до суду викликали трьох «потерпілих» – колишніх українських міліціонерів, які відповідали за порядок у Сімферополі 26 лютого 2014 року, а нині служать поліції Росії.

Перед нинішнім засіданням Полозов зустрівся в СІЗО Сімферополя зі своїм підзахисним.

18 серпня суд відхилив клопотання про допуск Чийгоза до зали судових засідань. Кримський адвокат Еміль Курбедінов повідомив також, що ніхто з «потерпілих» у залі суду не може відповісти, що саме закидають Чийгозу: «вони говорять, що вони прибули туди за наказом захищати Верховну раду від кримських татар - все».

Після анексії Криму Росією на півострові стали судити кримськотатарських активістів, які 26 лютого брали участь у мітингу прихильників територіальної цілісності України. Цим людям протистояли активісти партії «Русское единство», якою керував на той момент нинішній глава російської влади Криму Сергій Аксьонов.

20 липня суд на закритому засіданні розділив «справу 26 лютого» на дві: окремо – по Ахтему Чийгоз, окремо – по інших фігурантах, Алі Асанову та Мустафі Дегерменджі.

Ахтем Чийгоз на суді відмовився визнавати себе винним.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили ряд економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG