Доступність посилання

ТОП новини

В окупованому Криму відкривається нова сторінка в переслідуванні кримських татар – Джелял про справу Умерова


Ільмі Умеров
Ільмі Умеров

Після анексії Росією Криму місцевим чиновникам запропоновали дати присягу новій «владі» півострова. Одним з тих, хто відмовився це зробити, був голова Бахчисарайського району та заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу 59-річний Ільмі Умеров. За словами дочки Айше Умерової, батько заявив, що присяга дається один раз в житті, і після цього він протягом більш ніж двох років послідовно відстоював проукраїнські та кримськотатарські позиції в Криму. Проти Ільмі Умерова у Росії було порушено кримінальну справу, а сам він зараз примусово поміщений до психіатричної лікарні.

У травні 2016 року Умеров, який активно виступав у ЗМІ, був затриманий співробітниками ФСБ Росії. Йому було висунуто звинувачення «в закликах до порушення територіальної цілісності Росії» і взято підписку про невиїзд. 11 серпня Умеров потрапив до лікарні з гіпертонічним кризом, швидка забрала заступника голови Меджлісу прямо із залу Київського районного суду, де розглядалося питання про примусову судово-психіатричну експертизу. Через кілька днів оперативники ФСБ забрали Умерова з лікарні і перевезли в психіатричну лікарню, де він перебуває і зараз. Адвокати Умерова та правозахисники оцінюють дії російських силовиків як репресії щодо кримських татар і проводять аналогії з радянським періодом, коли «каральна психіатрія» використовувалася як метод боротьби з інакомисленням.

Кримінальна справа за інтерв'ю

Кримінальну справу за частиною 2 статті 280.1 Кримінального кодексу Росії (публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації – ред.) було порушено проти Ільмі Умерова за інтерв'ю, яке він дав телеканалу ATR у березні 2016 року. Заступник голови Меджлісу говорив кримськотатарською мовою, слідчий працював з російським перекладом. Перевірити, чи відповідає він оригіналу, суд відмовився.

«Причиною порушення справи став рапорт від 11 травня 2016 року про виявлення злочину. У прямому ефірі телеканалу ATR були допущені заклики до порушення територіальної цілісності Російської Федерації, після чого запис був викладений на YouTube, – пояснив слідчий ФСБ Олександр Паршутін. – Запис був відправлений на переклад особі, яка вільно говорить кримськотатарською мовою. Після цього переклад був направлений на експертизу, яка показала, що слова Умерова несуть загрозу територіальній цілісності держави, шляхом відокремлення Криму від Росії».

Ільмі Умеров з онучкою
Ільмі Умеров з онучкою

Ефір, який привернув увагу ФСБ, тривав 40 хвилин, дослівний переклад наведено на сторінках матеріалів справи. 20 липня Умеров спробував оскаржити рішення про порушення проти нього кримінальної справи в суді, але безуспішно.

«Ви можете сказати, які слова стали причиною порушення справи», – поцікавився суддя у слідчого, який відповів негативно. «Ви взагалі вивчали текст?», – здивувався суддя. З'ясувалося, що слова, які слідство і автор експертизи вважали злочинними, були такими: «Треба змусити Росію вийти з Криму і Донбасу. Україна повинна ухвалити низку законів про статус кримськотатарського народу, а потім внести зміни до Конституції».

«З виступом ознайомилася велика кількість людей (всього ефір в інтернеті подивилося 711 осіб – ред.), він міг впливати на їхню думку про вихід республіки Крим зі складу Російської Федерації», – дав оцінку висловлюванням Умерова прокурор.

Умерова в суді захищають відразу чотири адвокати: Марк Фейгін і Микола Полозов, які представляли інтереси Надії Савченко, і місцеві юристи Еміль Курбедінов і Едем Семедляєв. Сам Умеров вибудував свою, досить витончену лінію захисту.

Абсолютна більшість країн світу не визнали «приєднання» Криму до Росії. Виходить, що треба порушувати кримінальні справи щодо керівників країн, де не визнається легітимним «приєднання» Криму до Росії?
Ільмі Умеров

«Кримінальну справу порушено за інтерв'ю кримськотатарською мовою, і сенс, який вкладений в слова, знаю тільки я, – заявив Ільмі Умеров в суді.– Мої слова висмикнуті з контексту, я не робив ніяких закликів до порушення цілісності держави. Я говорив про необхідність посилення санкцій, які змусили б Росію повернути Крим Україні. Ба більше, фактично я хочу відновлення територіальної цілісності і Росії, і України. Абсолютна більшість країн світу не визнали «приєднання» Криму до Росії. Виходить, що треба порушувати кримінальні справи щодо керівників країн, де не визнається легітимним «приєднання» Криму до Росії? Я не визнаю «референдум», який проводився з порушенням всіх міжнародних норм. І всі рішення, які ухвалювалися на підставі «референдуму»: «вибори», комплектування органів «влади». У мене немає ніяких претензій до кордонів Росії 2001 року. А те, що відбулося в 2014 році, я вважаю порушенням міжнародного права і, головне, законів України, у якій була відірвана територія Криму».

У відповідь слідчий ФСБ зажадав проведення судово-психіатричної експертизи, яка повинна була визначити осудність Умерова. 11 серпня, коли суд розглядав вимогу слідства, заступнику голови Меджлісу стало погано, викликали «швидку» і з підозрою на інфаркт Умерова госпіталізували. Через тиждень оперативники фактично насильно, з огляду на відмову Умерова від переведення в психіатрію, відвезли активіста в психіатричну лікарню №1 Сімферополя.

Окремий ключ від туалету

У перший день в психіатричній лікарні Умерову заборонили зустрічі з родичами, передачі і відібрали телефон. За його словами, спочатку співробітники лікарні поводилися з ним, як з усіма іншими хворими, які перебувають на лікуванні.

Вам просто потрібно визнати, що ви помиляєтеся, і все від вас відстануть
Ільмі Умеров

«З усіх дій, які виробляють зі мною, – тільки розмови, – прокоментував свій стан Ільмі Умеров на четвертий день. – За заздалегідь запланованими питаннями, які політики не стосуються. Про загальний стан, як дитинство минуло, чим хворів, напади якісь епілептичні були чи були, як вчився, яка спеціальність, де працював. Коли я їм посади починаю перераховувати, вони в непритомність падають. Коли ми перейшли трошки на політику, співрозмовниця відразу зробила висновок: «Вам просто потрібно визнати, що ви помиляєтеся, і все від вас відстануть». Все дуже просто виявляється. ФСБшники сказали 21 день, тут говорять 28 днів – мінімальний термін. З огляду на сьогоднішній стан, коли втратив свідомість, я не знаю, що далі буде. Морально я досить міцний, а ось фізично...» .

Умерова помістили одного в велику палату, в якій немає дверей. До нього вільно заходять інші хворі, тому ні ліків, ні більшості особистих речей йому мати не дозволяють. Він не їсть лікарняну їжу, побоюючись, що його можуть нагодувати психотропними препаратами. Умеров хворий на діабет, а тому прийом їжі всього два рази на день, коли його відвідують рідні, викликає у них побоювання. Вранці 21 серпня, в присутності дочки у Умерова різко погіршилося здоров'я, впав тиск і він втратив свідомість. Ймовірно, криза настала через порушення режиму харчування і як наслідок гіпертонічного кризу на початку серпня, після якого Умеров так і не встиг відновитися – тоді слідчі і забрали його з лікарні. Заступника голови Меджлісу швидко привели до тями, лікар наказав постійно спостерігати за ним, але в підсумку дві години після кризу його ніхто не відвідував.

«Після того, як його перевели сюди, йому заборонили побачення, у нього відібрали телефон. Після невеликого шуму, який ми здійняли, йому два рази в день по годині видають телефон, нам дозволили побачення за розкладом. Зараз ми вийшли від нього: тиск – 150, він багряний, тобто стан здоров'я не дуже добрий, постійні головні болі, – розповіла дочка кримсько-татарського активіста Айше Умерова про його стан на четвертий день в психіатричній лікарні. – Але духом він тримається, він стоїть на своїх позиціях».

Айше Умерова
Айше Умерова

Окрім діабету, в Умерова хвороба Паркінсона, гіпертонія і перенесена операція на серці. Ліки йому видають порційно, мати їх в палаті не можна. Родичі та адвокати вважають, що в лікарні для активіста є небезпека здоров'я. За словами слідчого, експертиза буде проводитися протягом 21 дня, лікарі стверджують, що Умеров може провести в лікарні 28 днів. Відповідно до російського законодавства, термін проведення експертизи може бути продовжений до трьох місяців.

Після втрати свідомості слідчий Ігор Скрипка подзвонив рідним Умерова та запевнив їх, що в лікарні будуть для нього створені всі умови. «Йому ключ окремий від туалету дали», – сказав слідчий в доказ. «Це досягнення таке чи що? Або ви ще щось хочете сказати?» – відповіли йому родичі заступника голови Меджлісу.

Твіт на підтримку

«Думаю, що положення його не краще, а навіть гірше, ніж у тих, хто сидить в СІЗО. Ті, зрозуміло, в ізоляції, в тюрмі, але мають навколо себе розумово здорових людей. А тут все складно: це і дискредитація його – ставлять під сумнів його репутацію і все, що хочеш», – коментує ситуацію Радіо Свобода кримський правозахисник Абдурешит Джеппаров. Адвокат Умерова Марк Фейгін розцінив переміщення свого підзахисного в психіатричну лікарню як тортури, заявивши, що готує звернення до Європейського комітету проти тортур в Страсбурзі.

Марк Фейгін
Марк Фейгін

За Умерова заступився російський правозахисний рух «Меморіал», який визнав переслідування заступника голови Меджлісу політично мотивованим і незаконним. У свою чергу захист подав до Генпрокуратури і ФСБ Росії заяву щодо перевищення слідчим Ігорем Скрипкою своїх посадових повноважень.

Член Ради з прав людини при президентові Росії Максим Шевченко, який взяв участь в судовому засіданні над кримськими татарами, яких звинувачують в участі в забороненій в Росії організації «Хізб ут-Тахрір», також назвав переслідування Умерова поверненням каральної медицини в практику російських силовиків. «Якщо тут насправді перейшли до каральної психіатричної медицини в інтересах слідства, це жахливий симптом. Якщо це робиться з санкції кримської «влади» або силових структур – це просто злочин», – заявив правозахисник, пообіцявши доповісти Володимиру Путіну про переслідування Умерова.

Незважаючи на підтримку правозахисників та оцінку ними справи проти Умерова як політичної, офіційний Київ досі не висловив бажання виступити на захист активіста. Єдиною реакцією можна назвати два твіти прес-секретаря МЗС України Мар'яни Беци, в яких вона пише, що переслідування Умерова викликає побоювання у відомства, і воно вимагає негайно випустити активіста з психіатричної лікарні.

Активність прес-секретаря МЗС в «Твіттері» стала відповіддю на заклик адвоката Марка Фейгіна зробити офіційну заяву про долю Умерова. «Так багато було сказано слів про зрадників української держави в Криму, варто було б знайти кілька слів на підтримку патріота», – зазначив адвокат.

22 серпня у дворі будинку Умерова в Бахчисараї зібралося понад 500 осіб на традиційне мусульманське Дуа – колективний молебень за здоров'я і звільнення заступника голови Меджлісу. «Це дуже серйозний духовний акт для всіх мусульман. Але сьогодні приїхали не тільки мусульмани, але і всі, хто висловив таким чином підтримку Ільмі Умерову, – розповіла Айше Умерова. – Крім того, це і символ нашої єдності».

Відкривається нова сторінка в переслідуванні кримських татар. Раніше не було переслідування за висловлену думку, за висловлену публічну позицію
Наріман Джелял

«Відкривається нова сторінка в переслідуванні кримських татар. Раніше не було переслідування за висловлену думку, за висловлену публічну позицію. На відео, яке ставиться в провину Умерову, він нікого ні до чого не закликає, а всього лише висловлює свою позицію. І за це переслідується державою, – каже заступник голови Меджлісу Наріман Джелял. – Ми простежуємо аналогію з тими прийомами КДБ, які використовувалися в радянський період, коли дисидентів поміщали в спеціальні заклади. Поки що до Умерова не застосовують медичного втручання, але його здоров'я настільки хитке, що і втручання не було потрібно».

Наріман Джелял
Наріман Джелял

Основна їхня мета – ізолювати і зламати людину, щоб він змінив свої позиції. У кращих традиціях радянської каральної медицини
Айше Умерова

«Основна їхня мета – ізолювати і зламати людину, щоб він змінив свої позиції. У кращих традиціях радянської каральної медицини, – заявила Айше Умерова. – Але він тримається і ми намагаємося його підбадьорювати, передаємо йому всі слова підтримки і привіти, які люди пишуть. Така підтримка дає сили триматися».

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG