Доступність посилання

ТОП новини

Міністерство з питань окупованих територій: проти осіб, причетних до катування Умерова, треба порушити справу


Ільмі Умеров
Ільмі Умеров

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб виступає за відкриття кримінальної справи щодо осіб, причетних до незаконного утримання та катування заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова. Про це йдеться в заяві міністерства, поширеній на його сторінці у «Фейсбуці».

«Внаслідок насильницького проведення психіатричної експертизи та катування, пов’язаного з позбавленням Ільмі Умерова регулярного харчування, яке необхідне йому за станом здоров’я, заступник Меджлісу кримськотатарського народу перебуває в критичному стані. Адвокати Умерова заявляють про відсутність життєво необхідних умов для стаціонарного медичного спостереження за незаконно ув’язненим, що може призвести до летального випадку», – зазначили у відомстві.

Міністерство висловило протест проти порушення прав людини на території окупованого Росією Криму та закликало міжнародну спільноту захистити громадян України від катувань, до яких вдається російська влада півострова. Як зазначили у відомстві, така практика на анексованому півострові порушує низку міжнародних правозахисних документів. «У зв’язку з цим розглядається можливість звернення народних депутатів Верховної ради України до Європейського комітету з питань запобігання катуванням у Страсбурзі з відповідною заявою», – йдеться у заяві.

«Нагадуємо про відповідальність, яку несе Російська Федерація як порушник міжнародного права, та неприпустимість катувань», – наголосили у міністерстві.

59-річного Ільмі Умерова російська влада в Криму судить за «сепаратизм». Під час суду з питання про призначення йому психіатричної експертизи Умерову стало зле, його госпіталізували з підозрою на інфаркт. 18 серпня його примусово перевели до психоневрологічного закладу, попри протести адвокатів.

Адвокат Умерова Марк Фейгін заявив, що вважає переміщення його підзахисного до психіатричної лікарні тортурами. За його словами, захист збирається звернутися до Європейського комітету проти тортур у Страсбурзі з приводу дій російських силовиків.

У Міністерстві закордонних справ України висловили стурбованість станом здоров’я Умерова і вимагають від російської влади анексованого Криму негайно «припинити каральні методи».

У російському правозахисному центрі «Меморіал» назвали кримінальне переслідування заступника голови Меджлісу кримських татар Ільмі Умерова незаконним і політично мотивованим.

XS
SM
MD
LG