Доступність посилання

ТОП новини

Парубій: Рада у перший день роботи розгляне зняття недоторканності з судді Чауса


Андрій Парубій (©Shutterstock)
Андрій Парубій (©Shutterstock)

Верховна Рада України у перший день роботи після канікул розгляне питання про зняття недоторканності з судді Миколи Чауса, заявляє голова парламенту Андрій Парубій.

Він нагадав, що Верховна Рада отримала подання від генерального прокурора щодо згоди на затримання й арешт Чауса 16 серпня, і воно відразу ж було направлено до профільного комітету. «Згідно з регламентом, комітет має 20 днів, щоб розглянути це питання», – зазначив спікер.

Він наголосив, що порушувати процедуру, передбачену законом, не можна, оскільки потім рішення парламенту може бути оскаржене в суді і скасоване.

При цьому Парубій додав, що з 1 вересня, згідно зі змінами до закону «Про судоустрій», цю процедуру буде спрощено. «Вже з 1 вересня буде зовсім інша, спрощена процедура надання дозволу на арешт судді», – сказав спікер.

9 серпня Національне антикорупційне бюро повідомило, що його детективи викрили суддю Дніпровського районного суду Києва, який вимагав і отримав неправомірну вигоду в сумі 150 тисяч доларів США (понад 3,7 мільйона гривень). Імені судді правоохоронці тоді не вказали, але впродовж ночі кілька депутатів і громадських активістів розкрили ці дані.

Згодом керівник САП Назар Холодницький зазначив, що викритий на хабарі суддя Дніпровського районного суду Києва Микола Чаус не може бути затриманий і взятий під варту через суддівський імунітет. Заступник Холодницького Володимир Кривенко заявив, що після повідомлення про підозру САП звернеться до Верховного суду України, щоб голова ВСУ звернувся з клопотанням до Верховної Ради про зняття суддівського імунітету.

Верховна Рада розпочинає роботу у вересні, на 6 вересня заплановане відкриття 5-ї сесії парламенту.

XS
SM
MD
LG