Доступність посилання

ТОП новини

Росія заявляє про блокування співпраці зі США в Сирії


Речниця МЗС Росії Марія Захарова
Речниця МЗС Росії Марія Захарова

Росія заявляє про існування перешкод для укладення угоди зі США про військову співпрацю в боротьбі проти угруповання «Ісламська держава» в Сирії.

У заяві російського зовнішньополітичного відомства 23 серпня причиною блокування угоди назване небажання Сполучених Штатів «ділитися даними про місце перебування бойовиків угруповання «Джабгат ан-Нусра».

«Вашингтон згодний із тим, що «Джабгат ан-Нусра» є терористичною організацією. Але він не був об’єктом ударів», – стверджує МЗС Росії, маючи на увазі повітряні атаки очолюваної США коаліції, що протистоїть угрупованню «Ісламська держава» в Сирії.

Угруповання «Джабгат ан-Нусра» було пов’язане з ісламістською мережею «Аль-Каїда». Нещодавно це угруповання заявило про зміну назви на «Джабгат Фатех аш-Шам» і про розрив зв’язків із «Аль-Каїдою», але у світі його далі вважають терористичним через його джигадистські позиції.

Заява МЗС Росії з’явилася наступного дня після того, як держсекретар США Джон Керрі заявив, що переговори між Сполученими Штатами і Росією про військову співпрацю в боротьбі проти угруповання «Ісламська держава» в Сирії наближаються до кінця.

Також держсекретар США сказав, що «сирійський абсурд» триває занадто довго, і вкрай важливо, щоб сили, які підтримують сирійський режим, – Росія та Іран, – і ті, хто підтримує опозицію, – Сполучені Штати і їхні партнери на Близькому Сході, – зібралися разом, щоб покласти край бойовим діям.

Керрі запропонував обмінюватися розвідувальними даними з Росією, щоб координувати повітряні удари по угрупованню «Ісламська держава» та інших сирійських джигадистах – «Джабгат Фатех аш-Шам», колишньому «Джабгат ан-Нусра», – зупинивши при цьому напади на помірковану опозицію режимові Башара Асада.

XS
SM
MD
LG