Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: 75% армії України є контрактною


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко заявляє, що на сьогодні 75% українського війська є контрактним. Виступаючи на військовому параді з нагоди 25-річчя Незалежності України, Порошенко заявив, що до лав Збройних сил України щомісяця долучаються шість тисяч контрактників.

При цьому він повідомив, що за 2014-2016 роки «через військкомати на фронт пройшли майже 300 тисяч людей».

«Найперші – добровольці, потім – мобілізовані, тепер – контрактники. Якби ми рухалися за інерцією минулого року, то зараз мала би завершуватися дев’ята черга мобілізації, але ми не починали і сьомої. І цього року моїм пріоритетом стало формування професійної контрактної армії», – сказав президент.

За словами Порошенка, всього від січня до війська прийшли понад 46 тисяч контрактників, а до кінця року очікується ще понад 20 тисяч. «Більшість із них укладають довготривалу угоду. Станом на сьогодні 75% української армії є контрактної, триває і формування військового резерву. На цей час він складає понад 80 тисяч чоловіків і жінок, добре підготовлених воїнів із великим військовим досвідом. Налагоджене планове постачання до війська новітніх модернізованих і відремонтованих зразків озброєння і військової техніки», – заявив глава держави.

При цьому, за словами Порошенка, «бажання і потреби не завжди збігаються з можливостями, між тим, що треба і що здатні собі дозволити – відстань ще велика».

Збройний конфлікт на сході України триває від квітня 2014 року. Влада України оголосила про проведення там антитерористичної операції проти підтримуваних Росією сепаратистів. Влада Росії неодноразово заперечувала участь своїх військових у конфлікті, про що заявляють Україна і Захід. Москва ж визнає лише присутність російських «добровольців» на Донбасі.

За даними ООН, від початку конфлікту на сході України у квітні 2014 року там загинули близько 10 тисяч людей, понад 20 тисяч – були поранені.

XS
SM
MD
LG