Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: Україна поверне окуповані території політико-дипломатичним шляхом


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Україна поверне Крим і Донбас політико-дипломатичним шляхом, заявив президент Петро Порошенко, виступаючи на військовому параді з нагоди 25-річчя Незалежності України.

«Окремо хотів би привітати зі святом Незалежності, і це дуже важливо, українських патріотів у анексованому Криму і на окупованому Донбасі. Дорогі мої, ми вас любимо, ми про вас пам’ятаємо і наполегливо боремося за ваше повернення в Україну. І наголошую: робимо це політико-дипломатичним шляхом, тому що думаємо про вас», – заявив Порошенко.

«Це Кремль сприймає землю українського Донбасу як театр бойових дій, а мешканців регіону – як гарматне м’ясо для задоволення своїх імперських амбіцій. А для нас ви – наші, рідні, близькі, тимчасово розлучені зі своєю українською родиною. Родиною, яка обов’язково об’єднається і зустрінеться разом за святковим столом», – додав президент.

Росія незаконно анексувала український Крим у березні 2014 року. Збройний конфлікт на сході України триває від квітня 2014-го. Влада України оголосила про проведення там антитерористичної операції проти підтримуваних Росією сепаратистів.

Влада Росії неодноразово заперечувала участь своїх військових у конфлікті, про що заявляють Україна і Захід. Москва ж визнає лише присутність російських «добровольців» на Донбасі.

За даними ООН, від початку конфлікту на сході України у квітні 2014 року там загинули близько 10 тисяч людей, понад 20 тисяч – були поранені.

Захід запровадив низку санкцій проти Росії через анексію Криму і її роль у конфлікті на сході України.

XS
SM
MD
LG