Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: діалог України і Польщі щодо історії не має працювати на користь третьої країни


Анджей Дуда і Петро Порошенко
Анджей Дуда і Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко виступає за якнайшвидше вироблення спільної з Польщею позиції в історичних питаннях. Під час спільної заяви з президентом Польщі Анджеєм Дудою Порошенко наголосив, що такий діалог не має працювати на користь третьої країни.

«Щодо історичних сторінок, моя позиція є абсолютно твердою. Ні в якому разі цей діалог не має працювати на користь третьої країни. Будь-які ускладнені стосунки – від цього не виграють ні поляки, ні українці. Наша позиція: політики своє слово мають сказати і вже сказали – ми маємо пробачати і просити пробачення. Ми маємо знайти ту концепцію, яка задовольняє обидві країни. А історичні питання залишити історикам… », – сказав Порошенко.

«Українська сторона готова до відвертого й конструктивного діалогу в питаннях трагічних сторінок нашої спільної історії, і впевнений, що це взаєморозуміння найближчим часом ми знайдемо», – сказав Порошенко.

Президент Польщі Анджей Дуда, зі свого боку, заявив, що польська й українська сторони продовжать діалог щодо спільних сторінок історії, і сподівається, що вже в грудні будуть узгоджені «конкретні речі».

«Ми говорили з президентом про складні питання, пов’язані з історією та історичною пам’яттю. Ми продовжуватимемо діалог з цього питання, спільно прагнутимемо до того, щоб він був ще більш продуктивним, ніж сьогодні. Ви можете сподіватися також на наші узгоджені дії в цьому питанні. Уже в грудні, думаю, ми зможемо говорити про конкретні речі», – сказав Дуда.

Він додав, що Польща очікує президента Петра Порошенка з візитом у Варшаву 2 грудня.

Дуда перебуває з візитом в Україні. Він взяв участь в урочистостях з нагоди Дня незалежності України.

22 липня в Польщі Сейм (нижня і провідна палата парламенту) ухвалив постанову, якою назвав «геноцидом» убивство, за текстом постанови, «понад 100 тисяч громадян другої Польської Республіки» (за даними польських істориків, під час тих подій загинуло від 30 до 70 тисяч поляків, також від рук поляків загинули кілька тисяч українців; на той час Волинь перебувала у складі СРСР, і мешканці регіону всіх національностей були громадянами СРСР, а не Польщі – ред.) і встановив на 11 липня день пам’яті жертв цього «геноциду».

Ця постанова викликала різку критику в Україні.

XS
SM
MD
LG