Доступність посилання

ТОП новини

Україна має ініціювати засудження злочинів Росії в Україні – Порошенко


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Україна має висувати нові ініціативи щодо визнання і засудження злочинів Росії в Україні. На цьому наголосив президент Петро Порошенко у виступі на нараді послів України 24 серпня у Києві.

За його словами, військова агресія Росії проти України, анексія Росією Криму і порушення прав людини на окупованих українських територіях повинні бути визнані як акти порушення міжнародного права.

Порошенко наголосив, що українські дипломати повинні посилити роботу у цьому напрямку, щоб злочини Росії, скоєні проти українців, отримали належне політико-правове визнання. Серед іншого, за словами президента, Київ активно повинен використовувати для цього трибуну ООН та інших міжнародних організацій.

«Непостійне членство України у Раді безпеки ООН ми маємо використати для того, щоб поставити агресора на місце. Україна буде звертатися до Міжнародного трибуналу ООН з морського права у зв’язку з порушенням Росією відповідної конвенції. Враховуючи системне погіршення ситуації з правами людини та стрімку мілітаризацію Кримського півострову, очікую переведення у практичну площину моєї ініціативи щодо створення міжнародного багатостороннього механізму з де-окупації Криму», – зазначив Порошенко.

Президент повідомив дипломатам, що нові ініціативи Київ подаватиме на розгляд міжнародній спільноті під час вересневого засідання генеральної асамблеї ООН. Порошенко також нагадав, що Україна вже подала три заяви проти Росії до Європейського суду з прав людини у зв’язку з анексією Криму і конфлікту на Донбасі. На сьогодні Київ готує ще низку позовів.

Росія незаконно анексувала український Крим у березні 2014 року. Збройний конфлікт на сході України триває від квітня 2014-го. Влада України оголосила про проведення там антитерористичної операції проти підтримуваних Росією сепаратистів.

Влада Росії неодноразово заперечувала участь своїх військових у конфлікті, про що заявляють Україна і Захід. Москва ж визнає лише присутність російських «добровольців» на Донбасі.

За даними ООН, від початку конфлікту на сході України у квітні 2014 року там загинули близько 10 тисяч людей, понад 20 тисяч – були поранені.

Захід запровадив низку санкцій проти Росії через анексію Криму і її роль у конфлікті на сході України.

XS
SM
MD
LG