Доступність посилання

ТОП новини

З концерту до Дня Незалежності вилучили Прокоф’єва


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

З програми концерту до Дня Незалежності України, який 24 серпня відбудеться на Майдані Незалежності, вилучили твір Сергія Прокоф’єва на вірші Тараса Шевченка «Заповіт». Про це повідомили в оркестрі «Народжені вільними», який виконуватиме концертну програму.

«Ми дійсно включили у програму фрагмент з опери Сергія Прокоф’єва «Семен Котко». І тепер, коли піднявся скандал, ми змушені міняти програму. Не тому, що усвідомлюємо свою неправоту, а тільки для того, щоб не зіпсувати це найсвітліше для кожного українця свято, день 25-річчя Незалежності України, токсичною полемікою на тему #зрада», – мовиться у повідомленні на сторінці Facebook оркестру «Народжені вільними».

«Ми не будемо обговорювати, чи «ватники» Прокоф’єв або Чайковський. Здавалося б досить і того, що всесвітньо відомі композитори пов'язані з Україною, а Прокоф’єв й народився на Донеччині. Нагадаємо тільки, що опера «Семен Котко» навіки залишиться в історії незалежної України не тому, що вона присвячена «червоним партизанам», а тому, що в самий розпал сталінських репресій, коли існувала заборона на все українське, Сергій Прокоф'єв не побоявся включити в свою оперу шевченківський «Заповіт», який і повинен був пролунати у концерті на честь Дня Незалежності. За нашим задумом, саме ця версія «Заповіту» повинна була супроводжуватись відео руїн аеропорту імені Прокоф’єва у Донецьку», – додали в оркестрі.

23 серпня головний режисер-постановник державних заходів до 25-річчя Незалежності України Сергій Проскурня заявив, що готовий через обурення активістів змінити концертну програму оркестру «Народжені вільними», але для цього проводиться опитування людей.

Скандал навколо концерту розгорівся після того, як українські письменники брати Капранови у Facebook висловили обурення наповненням музичної програми до Дня Незалежності України. Програму концерту вони назвали «русскім міром». Вони повідомили, що у програму концерту включені твори Мусоргського, Прокоф’єва і Чайковського. Йшлося зокрема про «Марш-заповіт» з опери Прокоф’єва «Семен Котко», написаної за мотивами повісті «Я – син трудового народу» одеського письменника Катаєва.

Оркестр «Народжені вільними» створений за ідеєю президента України Петра Порошенка з музикантів з усієї України, які народилися у 1991 році.

24 серпня Україна відзначає День Незалежності.

XS
SM
MD
LG