Доступність посилання

ТОП новини

Діалог України і Польщі щодо історії не має працювати на користь третьої країни – Порошенко


Президент України Петро Порошенко (праворуч) та президент Польщі Анджей Дуда у Києві. 24 серпня 2016 року
Президент України Петро Порошенко (праворуч) та президент Польщі Анджей Дуда у Києві. 24 серпня 2016 року

Київ – 24 серпня, у День 25-річчя Незалежності України, Київ і Варшава розпочали новий етап двосторонньої співпраці. Про це заявили президенти двох держав – Петро Порошенко та Анджей Дуда – після переговорів у Києві. За їхніми словами, мова йде про поглиблення українсько-польського співробітництва у секторі безпеки та оборони, а також в економічній галузі.


Президенти України та Польщі – Петро Порошенко і Анджей Дуда домовились про низку важливих речей: по-перше, Польща надалі підтримуватиме відновлення територіальної цілісності та суверенітету України, по-друге, Варшава ініціюватиме продовження санкцій проти Росії.

Політика санкцій має бути продовжена і світ не має від неї відмовлятись
Анджей Дуда

«Ніщо не вказує на те, що Росія виконуватиме Мінські угоди в повному обсязі, тому вкотре відзначу, що політика санкцій має бути продовжена і світ не має від неї відмовлятись», – наголошував неодноразово Анджей Дуда.

На його думку, запрошення на святкування 25-ї річниці Незалежності України свідчить про те, що Польща упродовж цих років була партнером України. Поляки підтримують українців у «цей надзвичайно важкий для України час, коли триває важкий конфлікт на сході Української держави та окупація Криму», – заявив президент Польщі.

Дуже добре, коли ми встановлюємо такі традиції – традиції спільної присутності на військовому параді … українсько-польсько-литовської бригади
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко, у свою чергу, повідомив про готовність Польщі посилити підтримку України у царині безпеки та оборони. Свідчення цього – участь у нинішньому військовому параді у Києві бійців українсько-польсько-литовської бригади, що є свідченням не лише співпраці України і держав-членів НАТО, а і євроатлантичної інтеграції України.

«Дуже добре, коли ми встановлюємо такі традиції – традиції спільної присутності на військовому параді … українсько-польсько-литовської бригади під прапорами України, Польщі і Литви, на Майдані нашої Незалежності як символ нашого євроатлантичного, євроінтеграційного руху», – зазначив Петро Порошенко.

Він також повідомив журналістам про домовленості сторін, які дозволять поглибити українсько-польську співпрацю в торговельно-економічній сфері. При цьому Київ використає всі можливості, які надає підписана Україною Угода про асоціацію з Євросоюзом і всеохоплююча зона вільної торгівлі, яка набула чинності 1 січня 2016 року, заявив Порошенко.

Українські експерти звертають увагу на те, що нинішній візит президента Анджея Дуди до Києва відбувся за умов загострення українсько-польських відносин унаслідок ухвалення Сеймом документу, яким події на Волині і в Галичині 1943-1945 років названі «геноцидом» громадян Польщі, організованим українськими націоналістами. Відтак щороку 11 липня поляки відзначатимуть день пам’яті жертв цього «геноциду» у Польщі, оскільки, за даними польських істориків, 11 липня 1943 року було кульмінаційним моментом антипольських акцій на Волині.

Ухвалу Сейму одразу розкритикували у Києві, тож нинішній візит президента Дуди до України у День Незалежності експерти розглядають як спробу польської сторони «залагодити гострі питання», про що пише фахівець з міжнародних питань Ігор Ісаєв у виданні «Європейська правда».

Нині ж президент Порошенко заявив, що проблеми історії мають досліджувати науковці, наразі ж необхідно знайти концепцію, яка влаштує обидві країни.

«Ні в якому разі цей діалог не має працювати на користь третьої країни. Від будь-яких ускладнень стосунків не виграють ні поляки, ні українці. Маємо шанувати нашу історію і робити кроки, які лише сприяють покращенню відносин між нашими державами. Українсько-польський діалог має надалі ґрунтуватися на формулі поєднання та порозуміння наших народів», – наголосив Порошенко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG