Доступність посилання

ТОП новини

День Незалежності на передовій


День Незалежності на передовій (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

День незалежності на передовій

Нагороди від керівництва, подяка від волонтерів і «феєрверки» від противника – так День Незалежності відзначали на передовій українські розвідники. З самого ранку поблизу Широкина на Донеччині було чути артилерійські залпи. Військові говорять, бойові дії тут не припинялись, а протягом цього місяця – посилились.

У залі з облущеними стінами – відлуння кроків: до Дня Незалежності бійців 54-го окремого розвідувального батальйону нагороджують державними і волонтерськими відзнаками. Привітати українських військових приїхали з Маріуполя, Бердянська, Києва і Торонто.

Голова координаційної волонтерської ради Маріуполя Галина Однорог розповідає, що почала допомагати українським військовим ще з травня 2014-го, коли в місто зайшло угруповання «ДНР».

Вже третій рік допомагаємо військовим. І військова розвідка, я думаю, це чи не найголовніше, що в нас є
Галина Однорог

«Вже третій рік допомагаємо військовим. І військова розвідка, я думаю, це чи не найголовніше, що в нас є», – каже волонтерка.

Підприємець-далекобійник із Канади Михайло Бутенко привіз військовим тепловізор, і затримався на кілька днів. Сам він родом із Львівської області, каже, що на Донеччині – уперше.

Я напросився на передову. Хотів побачити, що там відбувається, аби розповісти людям у Канаді
Михайло Бутенко

«Я напросився на передову, можна сказати, у комбата. Хотів побачити, що там відбувається, аби розповісти людям у Канаді», – розповідає чоловік.

Пізніше командир батальйону і волонтери повезли нагороди для бійців на позиції. Частина з них – кадрові військові за контрактом, частина – мобілізовані.

Обстріли на День Незалежності

Широкине та кілька інших сіл і селищ на схід від Маріуполя залишаються одними з найменш спокійних підконтрольних Україні територій у зоні конфлікту на Донеччині. Зокрема, на День Незалежності обстріл почався вдосвіта, близько шостої ранку і тривав майже годину. Перед цим звуки залпів із артилерії було чути пізно ввечері. Розвідники кажуть, що протилежна сторона стріляє, зокрема, із самохідних артилерійських установок та мінометів. За їхніми словами, ситуація загострилась протягом серпня, вночі на 24-те дісталось Широкиному і Водяному.

Представники угруповання «ДНР», у свою чергу, заявили у своїх зведеннях про низку обстріляних українцями населених пунктів.

Днями місія ОБСЄ оприлюднила відео зі своїх камер спостереження із загальною вибіркою порушень Мінських домовленостей поблизу села Широкина за місяць. За їхніми словами, більшість обстрілів із забороненої мінських домовленостями зброї відбувалась вночі.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

  • Зображення 16x9

    Мар'ян Кушнір

    Кореспондент Радіо Свобода з 2015 року 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG