Доступність посилання

ТОП новини

ГУР: задекларована мета військових навчань у Росії може змінитися в будь-який момент


Російські танки під час навчань, 25 серпня 2016 року
Російські танки під час навчань, 25 серпня 2016 року

Представник Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький заявляє, що російська влада може змінити задекларовану мету нових військових навчань у Росії в будь-який момент.

«Цей процес спрямований на демонстрацію Росією своєї військової могутності, ми не виключаємо, що задекларована мета цих навчань – перевірити боєготовність Збройних сил – може бути змінена в будь-який момент вищим державним керівництвом Росії», – сказав Скібіцький в інтерв’ю Радіо Свобода. Так він прокоментував оголошення в Росії раптової перевірки боєготовності прикордонних із Україною військових округів.

За словами представника ГУР, загроза такої перевірки для України полягає насамперед у нарощенні угруповання російських військ поблизу кордону з Україною.

«Перш за все ми повинні пригадати, які дії Росії були в минулі роки. Навчання «Кавказ-2008» – саме тоді теж створювалося ударне угруповання, яке задіювалося для агресивних дій на території Грузії. Друге – потужне угруповання створювалося під час Олімпіади в Сочі 2014 року. Після цього це угруповання було задіяне до анексії Криму. Третє – 2014 року теж влітку були проведені навчання поблизу кордонів нашої держави, теж була раптова перевірка, було створене потужне угруповання російських військ біля наших кордонів, які потім зайшли на нашу територію і почали агресію Росії проти нашої держави. Ось у цьому загроза для нашої держави і полягає», – сказав він.

Скібіцький додав, що українська розвідка буде відстежувати переміщення російських військ.

У Росії 25 серпня оголосили раптову перевірку Південного, частини Західного і Північного військових округів, північного флоту, командування Повітряно-космічних і Повітряно-десантних військ. За словами міністра оборони Росії Сергія Шойгу, перевірка оголошена відповідно до рішення президента Росії Володимира Путіна.

Шойгу додав, що одне із завдань перевірки – оцінити здатність Південного військового округу «у стислі терміни розгорнути самодостатні угруповання військ у південно-західному стратегічному напряму».

Позапланова перевірка триватиме до 31 серпня.

XS
SM
MD
LG