Доступність посилання

ТОП новини

Путін розуміє, що зараз найсприятливіший період для військових дій – військовий експерт


Російську військову техніку приведено у повну бойову готовність
Російську військову техніку приведено у повну бойову готовність

Приведення у повну бойову готовність російських військ вздовж українського кордону є небезпечним, однак вірогідність повномасштабного вторгнення в Україну на цей час є невисокою, вважає колишній заступник начальника Генштабу Збройних сил України, військовий експерт Ігор Романенко. На його думку, зараз Росія користується сприятливими погодними і політичними умовами, аби продемонструвати світу свою міць і домогтися чергових політичних поступок. Про це військовий експерт розповів в ефірі Радіо Свобода.

ЗАВАНТАЖИТИ

– На Вашу думку, чи є загроза і небезпека для України від раптової перевірки боєготовності російських військ у трьох військових округах?

– Безумовно. По-перше, крім трьох військових округів Путін приводить війська, включно з воєнно-космічними силами Росії, і повітряно-десантні війська, і Північний флот – їх приводять одразу в повну бойову готовність. Тобто це такий стан, після якого частини, з’єднання та об’єднання, готові до виконання бойових завдань в повному обсязі. Це не так, як робила Україна підвищену боєготовність, коли були події довкола Криму, штучно створені Росією. Тоді ми переводили наші війська, які на кордоні з Кримом і в зоні АТО, в підвищену бойову готовність. А ще існує рівень «воєнна небезпека» і потім тільки повна боєготовність.

У повну бойову готовність переводиться в першу чергу Південний військовий округ з нарощуванням зусиль, можливостей за рахунок Західного і Центрального округів

Друге. Шойгу як російський міністр оборони доводить, що мета – відпрацювання формування угруповань, причому на південно-західному напрямку. У повну бойову готовність переводиться в першу чергу Південний військовий округ з нарощуванням, і я це підкреслюю, зусиль, можливостей за рахунок Західного і Центрального округів. Принципово це небезпечно, тому що підсилюється значно більше 30 тисяч угруповання військ.

Ігор Романенко
Ігор Романенко

Крім того, ми маємо передісторію. Незважаючи на те, що Шойгу посміхався в лютому 2014 року, коли проводилися такі ж дії з російськими військами, що це, мовляв, навчання. А насправді Росія сформувала тоді угруповання за рахунок якого надалі відбувалася анексія Криму. Це дуже небезпечно.

– Які заходи слід вжити Україні і світу зараз у відповідь на навчання, на Вашу думку? Що робити, адже на досвіді Криму і Донбасу бачимо, що дипломатія, на жаль, значно менш поворотка за танки.

– На жаль, безумовно, ці прояви стурбованості… Теперішній період обраний дуже вдало, тому що в США зараз не до Європи, не до України, оскільки, як відомо, там зараз президентські перегони. Європа теж по-своєму до цього готується, до того ж там канікули, а хто з урядовців працює, займаються внутрішніми справами.

На поточний час вірогідність повномасштабного вторгнення невелика, але все одно, це передусім воєнний тиск на Україну

Крім того, зараз найбільш сприятливі погодні умови, які можна використати по повній, для початку ведення повномасштабної війни. На поточний час вірогідність повномасштабного вторгнення невелика, але все одно, це передусім воєнний тиск на Україну і бажання Росії показати всьому західному світу свою міцність і рішучість для подальших дій, якщо не будуть зроблені кроки, зокрема, в питанні України і бачення реалізації «Мінська-2».

Відомо, що на початку вересня відбудеться саміт G-20 («Групи двадцяти»), де Путін планує зустрітися з Олландом і Меркель. І хоча Україна виходила з ініціативою обговорити питання реалізації «Мінська-2», та після штучно сформованих обставин нібито «терористичних» підходів щодо Криму, Україна була відсторонена від участі. Тобто такий підхід з точки зору Путіна вже має свої результати і їх треба нарощувати, тому він і проводить військові дії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG