Доступність посилання

ТОП новини

Редакція «Схем» відкидає звинувачення Шокіна у замовності розслідування про його статки


Віктор Шокін
Віктор Шокін

Журналісти програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і каналу «UA:Перший», відкидають звинувачення колишнього генпрокурора України Віктора Шокіна, який назвав «замовним» розслідування редакції про його статки.

Як заявляють журналісти, вони ознайомилися із реакцією Віктора Шокіна в ефірі телеканалу «112 Україна» на розслідування «Таємне життя Віктора Шокіна» і вражені «запізнілою відкритістю і багатослівністю екс-генпрокурора».

«Адже до виходу в ефір розслідування, попри наші численні зусилля отримати коментар по суті знайденого фактажу, Віктор Шокін від заяв утримувався, ігнорував телефонні дзвінки і повідомлення», – заявляють «Схеми».

«Редакція програми журналістських розслідувань «Схеми» особливо обурена звинуваченнями Віктора Шокіна на свою адресу щодо нібито замовності розслідування «Приховане життя Віктора Шокіна», – заявляють журналісти. «Я знаю, хто замовив, і за скільки замовив, я знаю, скільки грошей заплатили», – заявив Віктор Шокін в ефірі.

«Зважаючи на те, що пан Шокін понад рік обіймав посаду генпрокурора, є державним радником юстиції 2-го класу і як юрист повністю усвідомлює відповідальність за подібні публічні заяви, редакція програми «Схеми» вимагає від Віктора Шокіна надати конкретні і переконливі докази того, що розслідування «Схем» мало замовний характер», – йдеться в заяві.

«Схеми» наголошують, що не виготовляють матеріалів на замовлення і керуються виключно професійними стандартами і внутрішнім етичним кодексом, а у своїй роботі послуговується незмінною місією Радіо Свобода – сприяти розвитку демократичних цінностей та інституцій через поширення достовірної інформації та ідей.

Журналісти додають, що оприлюднена ними інформація ґрунтується на офіційних документах, і заявляють про готовність до суду. Також автори матеріалу готові до співпраці із детективами НАБУ, які вже почали перевіряти факти, викладені у журналістському розслідуванні.

«Вкотре з усією відповідальністю заявляємо, що оприлюднена інформація ґрунтується на офіційних документах, що стосуються майнового стану Віктора Шокіна та його таємної родини – цивільної дружини Оксани Гриневич та доньки Вероніки-Анастасії Гриневич», – йдеться в заяві.

Маєток в селі Забір’я під Києвом, який екс-генпрокурор Віктор Шокін подарував своїй малолітній донці Вероніці-Анастасії Гриневич
Маєток в селі Забір’я під Києвом, який екс-генпрокурор Віктор Шокін подарував своїй малолітній донці Вероніці-Анастасії Гриневич

За словами журналістів, попри свіжі заяви Шокіна, в жодній із оприлюднених ним декларацій, починаючи щонайменше з 2013 року немає згадки про те, що він є власником будинку на 869 квадратних метрів. При цьому, згідно з офіційним реєстром нерухомого майна, насправді Шокін залишався власником будинку із саме такою площею у Забір’ї на Київщині до кінця липня 2014 року. «Тоді він подарував цей маєток своїй доньці Вероніці-Анастасії, про що також не згадав у жодній зі своїх декларацій, попри вимогу закону. Усі документи на підтвердження оприлюднювалися нами», – заявляють журналісти.

Витяг з реєстру прав на нерухоме майно на будинок в селі Забір’я
Витяг з реєстру прав на нерухоме майно на будинок в селі Забір’я

«Теза, озвучена колишнім генпрокурором про дорогі поїздки журналістів до Чехії, не витримує жодної критики. Адже саме в Празі починаючи з 1995 року розташований центральний офіс редакції Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа, який на запрошення Вацлава Гавела переїхав тоді у Чехію з Мюнхена. І саме колеги із Праги допомогли «Схемам» у підготовці матеріалу. Вони ж і зафільмували маєток в елітному празькому районі Небушіце, записаний на компанію цивільної дружини екс-генпрокурора. Журналісти програми «Схеми» не відвідували Чехії в рамках цього розслідування», – йдеться в заяві.

Маєток в елітному празькому районі Небушіце, записаний на компанію цивільної дружини екс-генпрокурора Віктора Шокіна Оксану Гриневич
Маєток в елітному празькому районі Небушіце, записаний на компанію цивільної дружини екс-генпрокурора Віктора Шокіна Оксану Гриневич

Екс-генпрокурор України Віктор Шокін 25 серпня заявив, що судитиметься із журналістами програми «Схеми» через сюжет про його незадекларовані статки. «Позов буде про порушення кримінального провадження щодо цих людей, які сфальсифікували повністю цю перевірку за гроші», – сказав Шокін в ефірі телеканалу «112 Україна».

XS
SM
MD
LG