Доступність посилання

ТОП новини

В Італії 27 серпня оголосили Днем жалоби за жертвами землетрусу


Зруйновані землетрусом будівлі у центральній Італії, 26 серпня 2016 року
Зруйновані землетрусом будівлі у центральній Італії, 26 серпня 2016 року

В Італії оголосили 27 серпня Днем національної скорботи за жертвами землетрусу, що стався вночі 24 серпня в зоні центральних Апеннін. У суботу за участю державних керівників відбудеться похорон загиблих, кількість яких і далі збільшується.

За останніми даними, 268 людей загинули, 387 – поранені, 238 – врятовані живими з-під руїн, кілька тисяч людей залишилися без домівок. Це оновлені, але не остаточні дані Департаменту цивільного захисту Італії, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Після потужного землетрусу, що стався в ніч на 24 серпня, і до сьогодні сейсмологи зафіксували понад 700 поштовхів меншої сили. Тривають обвали будівельних конструкцій. Пошукові роботи не припиняються.

Уряд виділив перші 50 мільйонів євро для територій, де діє тепер режим надзвичайного стану. Як заявляють урядовці, пріоритетом залишається відбудова зруйнованих поселень за державний кошт, а не створення нових міст за межами сейсмічно небезпечної зони. Деякі зруйновані населені пункти входили до числа найкрасивіших історичних містечок Італії.

Землетрус на межі регіонів Лаціо, Абруццо, Умбрія і Марке завдав шкоди культурній спадщині цих областей. Близько 300 будівель історичного значення пошкоджені, 50 із них потребують тотальної відбудови. Про це повідомив міністр культури і туризму Даріо Франческіні.

Прем’єр-міністр Маттео Ренці оголосив про план запровадження проекту щодо попередження природних катастроф і укріплення старих споруд. Як зауважують оглядачі, це вперше, коли уряд після чергової стихії нарешті має на меті змінити політику в плані запобігання масштабним руйнуванням.

Проект, названий «Дім Італія», має мобілізувати як державні,так і приватні, а також європейські фонди, сказав прем’єр Ренці. Нині в Італії 70 відсотків старих споруд у ризикованому стані, тобто конструкції не відповідають антисейсмічним нормам. Серед цих будівель багато шкіл та лікарень.

XS
SM
MD
LG