Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат: невиконанням рішення ЄСПЛ щодо Хайсера Джемілєва Росія шантажує його батька


Микола Полозов
Микола Полозов

Відмова Росії виконувати рішення Європейського суду з прав людини щодо Хайсера Джемілєва, сина національного лідера кримських татар Мустафи Джемілєва, має політичне підґрунтя, заявив в ефірі Радіо Крим.Реалії адвокат Микола Полозов.

«Багато дій, які робить російська сторона в правовому полі мають під собою політичне підґрунтя. Кейс Хайсера Джемілєва, незважаючи на те, що це кейс суто кримінально-побутовий, має політичне підґрунтя, виражене в тому, що особистість його батька – лідера кримських татар Мустафи Джемілєва – безумовно, має величезне значення для Кремля, а Хайсер утримується в Росії як заручник, для того, щоб впливати на батька, на політику щодо кримських татар», – сказав Полозов.

Адвокат наголосив, що відмова Росії у виконанні рішення Європейського суду з прав людини незаконна навіть у самій Росії.

«Безумовно, це порушення російського законодавства, оскільки рішення за 39-м правилом щодо Хайсера ухвалювалося ще до поправок, які ухвалила Росія. Але ці поправки також є, в принципі, незаконними і, за положенням в ЄСПЛ, це загрожує виходом країни, яка не виконує рішення європейського суду, з Ради Європи», – сказав Полозов.

10 липня 2015 року ЄСПЛ виніс рішення у справі Хайсера Джемілєва, постановивши звільнити його з СІЗО, а також зобов’язавши Росію не робити будь-яких дій, які можуть зашкодити здоров’ю українця. Однак справа досі не завершена, Росія не відповідає на запити української сторони про передачу Хайсера Джемілєва.

Хайсера Джемілєва звинувачували в тому, що в травні 2013 року він у дворі свого будинку в Бахчисараї вбив знайомого сім’ї Февзі Едемова з рушниці свого батька. Після анексії Криму російські слідчі органи вирішили розслідувати його справу заново. Хайсера вивезли з сімферопольського СІЗО у Криму до сусідньої Росії, у Краснодарський край.

Верховний суд Росії скоротив на півтора року термін ув’язнення в 5 років, визначений Краснодарським крайовим судом для Хайсера Джемілєва. При цьому Дніпровський суд Києва у квітні 2015 року визначив йому покарання у вигляді 3 років і 8 місяців позбавлення волі.

Хайсер Джемілєв відбуває покарання в Росії в Астраханській колонії № 10.

XS
SM
MD
LG