Доступність посилання

ТОП новини

Умеров кожного дня відчуває жахливий біль – Афанасьєв


Ульмі Умеров. Архівне фото
Ульмі Умеров. Архівне фото

У Києві на майдані Незалежності вимагали негайного звільнення заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова, надання йому необхідної медичної допомоги та припинення кримінального переслідування. Українця вже 8 днів утримають у психіатричній лікарні Сімферополя в окупованому Криму, мотивуючи це необхідністю медичної експертизи. Перевірити стан психічного здоров’я Умерова хочуть через те, що він публічно заявляв, що Крим – це частина України. Раніше за такі заяви у ЗМІ Умеров був обвинувачений ФСБ у сепаратизмі.

​Ільмі Умерову 59 років. Ще до затримання політик хворів на цукровий діабет, також у нього була діагностована хвороба Паркінсона та гіпертонія. Саме з цих причин ще 11 серпня Умерова прямо із зали суду відвезли в кардіологічне відділення сімферопольської клінічної лікарні №7. Втім, вже 18-го числа, незважаючи на стан здоров’я, заступника голови Меджлісу перевели у психіатричну лікарню. Саме там на стаціонарі він тепер змушений пройти судово-медичну експертизу.

Фізичний стан Ільмі Умерова викликає побоювання – Айше Умерова
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:54 0:00


У психіатричній лікарні №1 у Сімферополі Умеров залишається й досі. 21 серпня рідні, що змогли потрапити до нього, заявили про серйозне погіршення здоров’я. Вони вважають, що це викликано неналежним режимом харчування в лікарні і відсутністю медичної допомоги, якої потребує Умеров у зв’язку зі своїми захворюваннями.

Акція на підтримку ув'язненого в окупованому Криму заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова. Київ, майдан Незалежності, 26 серпня 2016 року
Акція на підтримку ув'язненого в окупованому Криму заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова. Київ, майдан Незалежності, 26 серпня 2016 року



Геннадій Афанасьєв, кримчанин та до недавнього часу політв’язень у Росії, який серед інших прийшов на майдан Незалежності для участі в акції, в інтерв’ю Радіо Свобода висловив побоювання, що до Умерова можуть застосовуватись методи так званої «каральної психіатрії». Такі методи тиску часто застосовувались радянською владою щодо дисидентів.

Геннадій Афанасьєв. Київ, майдан Незалежності, 26 серпня 2016 року
Геннадій Афанасьєв. Київ, майдан Незалежності, 26 серпня 2016 року



Російська влада має відмовитись від сфабрикованих звинувачень – правозахисники

«Найбільша загроза, що його почнуть «лікувати» медикаментами, які ще більше погіршать його і без того важкий стан. Зараз він має хворобу Паркінсона, цукровий діабет, в нього є проблеми з серцем. І через нерви та через те, що йому не надають ліків, ця людина кожного дня і навіть зараз відчуває жахливий біль», – зазначив Афанасьєв.

«Стоп» каральній психіатрії: на захист Умерова вийшли в Києві (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch закликала російську владу негайно звільнити заступника голови Меджлісу. Представники організації наголосили, що російська влада повинна відмовитись від сфабрикованих звинувачень та визнати право Ільмі Умерова на свободу слова.

Російська влада повинна припинити переслідування людей, які кидають виклик діям Росії в Криму
Таня Купер

«Російська влада повинна припинити переслідування людей, які кидають виклик діям Росії в Криму. Умеров не повинен бути покараний за те, що висловив свою думку про Крим і його майбутнє», – заявила експерт Human Rights Watch Таня Купер.

Російська Федеральна служба безпеки порушила кримінальну справу стосовно Ільмі Умерова за статтею «сепаратизм» у травні цього року. Підконтрольна Кремлю прокурор Криму Наталія Поклонська пояснила це тим, що він, за її словами, закликав до порушення територіальної цілісності Росії в ефірі українського телеканалу АТR. Ці ж заяви стали приводом для медичної експертизи.

Змусити Росію відпустили політв’язнів може лише посилення санкцій – Чубаров

«Якщо думати про те, що кожну людину можна піддавати психіатричній експертизі за висловлювання, що Крим – це Україна, то можна піддати експертизі всіх представників Радбезу ООН або будь-яку міжнародну організацію, будь-якого президента, будь-якої країни, тому що ми всі знаємо, що міжнародне співтовариство визнало Крим складовою частиною України», – пояснює координатор громадянської ініціативи «Крим-SOS» Таміла Ташева.


Голові Меджлісу Рефату Чубарову перед акцією на майдані Незалежності вдалось телефоном поспілкуватись з Умеровим. Той попросив подякувати усім, хто прийде його підтримати в Києві. Чубаров зазначив, що не може розповісти про всі кроки, до яких зараз вдаються, щоб звільнити Умерова. Він також зазначив, що найближчим часом чекають на заяву Держдепартаменту США саме щодо цього затримання та на реакцію у Європі. Втім, додав Чубаров, що вірить у звільнення українських політв’язнів у Криму та Росії лише за умови посилення міжнародних санкцій щодо Росії.

«З ними не можна зараз ні про що домовитись. Росію за Путіна можна лише змусити виконати те, що є законним. Іншого шляху я не бачу. Це самообман», – наголосів Чубаров.

Раніше правозахисники повідомляли, що загалом Росія утримує 29 українців як політичних в’язнів.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG