Доступність посилання

ТОП новини

Іран готовий до співпраці з ОПЕК, але поверне досанкційний рівень видобутку нафти – міністр


Міністр нафтової промисловості Ірану Біджан Зангане
Міністр нафтової промисловості Ірану Біджан Зангане

Міністр нафтової промисловості Ірану Біджан Зангане заявив, що Іран співпрацювати з іншими членами Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК), щоб підтримати ціни на цю сировину. Але водночас міністр вказав, що Тегеран не відступатиме від своєї мети – відновлення експорту до рівня, втраченого внаслідок економічних санкцій.

Зангане наполягає, що зниження цін на нафту не залежить від частки Ірану на ринку, адже коли в 2014 році сировина стала падати в ціні з рівня понад 100 доларів за барель, «експорт нафти з Ірану становив менш як мільйон барелів на день».

«Іран зробив свої жертви для ринку, і цього досить», – вважає міністр нафтової промисловості Ірану Біджан Зангане.

Іран нині близький до досягнення своєї мети – підвищення експорту до рівня 4 мільйони барелів на добу, але ще не досяг цього рівня. У квітні Тегеран не пристав на пропозицію Саудівської Аравії та Росії щодо заморожування видобутку на досягнутих на той час рівнях.

Раніше цього тижня заява Зангане про участь Ірану в запланованій на вересень зустрічі ОПЕК з метою заморожування видобутку сприяла зростанню котирувань нафти, але до кінця торгів у п’ятницю, 26 серпня, ціна повернулася до рівня нижче 50 доларів за барель марки Brent.

XS
SM
MD
LG