Доступність посилання

ТОП новини

Україна підготувала черговий позов до Росії у зв’язку з агресією на Донбасі та анексією Криму – міністр юстиції


Міністр юстиції Павло Петренко заявив, що Україна підготувала черговий міждержавний позов до Росії через агресію на Донбасі й анексію Криму в Міжнародний суд ООН у Гаазі. Про це повідомив Петренко у ефірі телеканалу «112 Україна».

«Є ще окрема справа, яка зараз вже на підході, і ми спільно з МЗС її готуємо в міжнародний суд ООН. Я не хочу розповідати деталей, скоро ви про неї дізнаєтесь», − заявив міністр.

Він також відзначив, що Україна вже подала позови, що стосуються анексії Криму та окупації Донбасу.

«І один, і другий позов подано, і не тільки в Гаагу. У нас кілька міждержавних позовів до Європейського суду з прав людини – їх вже п’ять. У Міжнародний кримінальний суд подано заяву України і щодо подій на Майдані, і з приводу подій на Донбасі та в Криму. Також ми допомагаємо простим українцям, які постраждали від окупації Донбасу і анексії Криму, готувати індивідуальні позови – їх понад 2 тисячі було подано до Європейського суду (з прав людини)», − відзначив Петренко.

У травні цього року в Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) надійшла скарга від родичів загиблих у збитому у 2014 році у небі над Донеччиною «Боїнга» «Малайзійських авіаліній» рейсу MH17. Вони вимагають від Росії виплати компенсації у розмірі 10 мільйонів доларів на кожного загиблого.

Державні інституції України, у свою чергу, подали низку позовів проти Росії до Європейського суду з прав людини: один – за фактом захоплення контролю Росією над Кримським півостровом і подіями, які відбулися пізніше на сході України і стосуються численних порушень прав людини, другий – щодо незаконного вивезення дітей-сиріт із Луганщини (з окупованого міста Сніжне) на територію Росії. Іще одне провадження у справах «Україна проти Росії» Європейський суд із прав людини відкрив за фактом порушення прав лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва та його сина Хайсера Джемілєва.

XS
SM
MD
LG