Доступність посилання

ТОП новини

Те, що у Криму не ллється кров, не означає, що тут немає війни – Умеров


Ільмі Умеров
Ільмі Умеров

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров вже другий тиждень перебуває в психіатричній клініці, куди його примусово помістили за рішенням суду. Там він проходить ініційовану ФСБ психіатричну експертизу. Російська влада висунула проти Умерова обвинувачення в закликах до сепаратизму. Приводом стало інтерв'ю телеканалу ATR, в якому заступник голови Меджлісу заявив про необхідність посилення санкцій проти Росії за анексію Криму. Ільмі Умеров розповів Радіо Свобода про примусове утримання його в психіатричній лікарні:

– При тому, що мені інкримінують, ця експертиза є обов'язковою. Її призначили через суд у примусовому порядку, тому що я відмовився від добровільної експертизи. Вирішив, що це буде негативно впливати на мою репутацію, і відмовився. Умови, в яких тут перебувають і хворі, і ті, хто на експертизі, звичайно, жахливі. Спочатку мене поклали одного в палату, але потім виявилося, що це не спеціально, просто я був один «експертний». Зараз підселили ще двох. Я в цьому ніякої загрози не бачу. Один – звичайна, адекватна, нормальна людина, яка потрапила під якусь кримінальну справу, і в цьому випадку обов'язкова психіатрична експертиза, тому що його стаття про шахрайство. А другий явно хворий. Щось десь вкрав-продав, йому призначили психіатричну експертизу, щоб потім призначити примусове лікування. Але в цьому я теж ніяких проблем не бачу.

Найбільша проблема – це дотримання правил гігієни. Жахливий туалет, жахливий душ. Зайти туди практично неможливо

Найбільша проблема – це дотримання правил гігієни. Жахливий туалет, жахливий душ. Зайти туди практично неможливо. Мені дозволяють користуватися службовим, там умови не набагато кращі, але принаймні без глядачів.

– Ви сприймаєте утримання в психіатричній лікарні як психологічний тиск?

Це – психологічний тиск, який можна назвати тортурами. Тому що якщо нормальну людину помістити в такі умови, то вона через певний час буде уподібнюватися тим, поряд із ким перебуває

– За великим рахунком, це все разом узяте. Це – психологічний тиск, який можна назвати тортурами. Тому що якщо нормальну людину помістити в такі умови, то вона через певний час буде уподібнюватися тим, поряд із ким перебуває. У палаті немає дверей, цілодобово чуєш крики, матюки, ще щось. Перебувати в цих умовах нормальній людині не дуже комфортно. Хоча до медперсоналу у мене, чесне слово, ніяких претензій немає. Вони ставляться дуже доброзичливо, намагаються створити якісь комфортні умови, намагаються, щоб звичайні душевнохворі зі мною не контактували.

– Як проводиться експертиза?

– Експертиза проводиться у вигляді бесід. Лікар проводив дві або три бесіди. Іноді сестри або медбрат підходять, запитують, мабуть, однотипні ставлять ці питання. Коли народився, як народився – здоровим чи ні, важкі пологи були чи ні, як навчався в школі, як навчався в інституті, які хобі, чим цікавишся. Політику ніхто не зачіпає. Тобто якщо немає ніякого замовлення з боку ФСБ, їм потрібно визначити, що адекватний осудний, психічно здорова людина. Або навпаки: нездорова, і в якій мірі нездоровий.

– А Ви як вважаєте, є замовлення чи ні?

З розмов із лікарями я не відчув, що є якесь спеціальне замовлення

– З розмов із лікарями я не відчув, що є якесь спеціальне замовлення. Їх, мабуть, теж влаштовує будь-який варіант, тому що якщо я хворий – потрібно закривати кримінальну справу і дискредитувати мене та структуру, яку я представляю, тобто Меджліс. А якщо я здоровий, то кримінальна справа буде тривати, і її доведуть до суду і до вироку.

– Вас, я так розумію, теж будь-який варіант влаштовує?

– Перший варіант – «хворий» – не особливо влаштовує, тому що це вдарить по репутації Меджлісу і по моїй репутації. Потім доведеться довго відмиватися. Близьке коло, яке мене знає, я впевнений, вони не повірять, а в цілому може завдати шкоди репутації. А може статися прямо навпаки: інформаційний сплеск навколо цього і ще більша популярність проблеми, якою я займаюся.

– Ви відчуваєте, що вас, помістивши сюди, виключили з інформаційного простору? Можливо, це була одна з цілей силовиків?

– Основна мета – щоб я перестав говорити, щоб я замовк. На той період, що я вже тут перебуваю, а я тут 11-й день, це їм не вдалося, вийшло прямо навпаки. Завтра має бути зустріч зі слідчим, у будь-якому разі, у моїх адвокатів (на зустріч зі слідчим ФСБ прилетіли адвокати Марк Фейгін і Микола Полозов, які представляють інтереси Ільмі Умерова – ред.). Він призначив на три години, чомусь в лікарні. Сюди прийдуть адвокати і слідчий, я думаю, що теж буду брати участь у зустрічі. Він тут кілька разів з'являвся, але до мене не заходив, говорив тільки з лікарями.

– Тобто процес все одно відстежує.

– Один раз, я знаю, він приніс усі мої медичні виписки, довідки, консультації, які є у нього. Він зробив копії і приніс лікарям.

– Яке самопочуття у Вас зараз?

– Ви пам'ятаєте, на суді 11 серпня в мене стався серйозний гіпертонічний криз. Без наслідків такі речі ж не минають. У мене зараз стан гірший, ніж був до кризи. Це однозначно. Перший час тиск стрибав, і цифри були досить високі, але ось уже третій день стабілізувався на рівні 120 на 70, 120 на 80. Але мені, щоправда, довелося з моменту надходження сюди, в психіатричну лікарню, збільшити дозу основного препарату від гіпертонії. Я вже давно на одній дозі був, зараз на період перебування тут я сам собі, погодивши з місцевим терапевтом, збільшив дозу в два рази, і тримаю поки.

– Ви відчуваєте міжнародну увагу, яка останнім часом з'явилося? Президент Порошенко в інтерв'ю CNN говорив про Вас і про повернення каральної медицини.

– Якби не було контакту з зовнішнім світом, – рідні приходять кожен день, ви заглядаєте (інших журналістів, щоправда, тут не було), – вона б не відчувалася. Я маю інформацію від родичів, тому знаю. Відчувається це чи ні, це покаже час.

– А психологічно?

– Психологічно я нормально був налаштований заздалегідь, знав, що це все одно станеться, я знаю, що справу доведуть до вироку. Чи буде це умовний або реальний термін, я сказати не можу, це на совісті судді буде.

Україні – перш за все, Україні – мало займатися тільки мною. Їй потрібно зайнятися кримськотатарським питанням в цілому

Я думаю, що Україні – перш за все, Україні – мало займатися тільки мною. Їй потрібно зайнятися кримськотатарським питанням в цілому. Те, що Порошенко говорив про внесення змін до Конституції, – це потрібно зробити. Потрібно створити законопроект (про статус Криму як кримськотатарської автономії – ред.), запустити його у Верховній Раді, і Мустафа Джемілєв із Рефатом Чубаровим повинні попрацювати з фракціями і десь з окремими депутатами, які формально не є керівниками фракцій або груп, але є лідерами думок. Заради одного голосу варто проводити зустрічі. І коли наберуть достатню кількість голосів, потрібно ставити на голосування, і, я думаю, це – те питання, за яке можуть проголосувати навіть конкуруючі або ворогуючі в Раді групи.

– Ви вважаєте, що ці дії мають сенс за наявності російської окупації Криму?

Те, що тут не ллється кров, не означає, що тут немає війни

– Я думаю, що вони мають сенс хоча б тому, що в України, при ухваленні цього рішення, будуть додаткові аргументи на користь деокупації і повернення Криму та Донбасу. Це одна сторона дій України. Друга сторона – на будь-яких міжнародних зустрічах із лідерами світових держав, провідних країн світу, ніколи не забувати питання Криму. Те, що тут не ллється кров, не означає, що тут немає війни.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG