Доступність посилання

ТОП новини

Лідер Норильського повстання Євген Грицяк отримав медаль до ювілею незалежності України


Євген Грицяк
Євген Грицяк

Багаторічний в’язень радянського ГУЛАГу, один із лідерів Норильського повстання Євген Грицяк отримав ювілейну медаль «25 років незалежності України». Про це 29 серпня повідомив директор Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

«Церемонія нагородження відбулася під час урочистостей до Дня незалежності у місті Снятині Івано-Франківської області», – інформує Інститут національної пам’яті, який і готував подання на нагороду.

Євген Грицяк у серпні відзначив 90-річчя. Нині він живе в селі Устя Снятинського району Івано-Франківської області. Видавництво «Смолоскип» опублікувало «Короткий запис спогадів» його авторства, Михайло Ткачук на основі, зокрема, свідчень Грицяка зняв фільм «Загадка Норильського повстання».

У 1953 році повстали майже 20 тисяч політв’язнів. Упродовж 70 днів вони страйкували й голодували. Політв’язні вимагали скорочення робочого дня, дозволів на листування і побачення, припинення тортур. Вони висунули політичні вимоги, включно з переглядом особових справ.

Події в Норильську, а згодом схожі протести у Воркуті й Кінгірі, за словами одного з керівників Норильського повстання, «сполошили большевицьке командування» і змусили до змін.

XS
SM
MD
LG