Доступність посилання

ТОП новини

Чи можливий третій Майдан і кому до снаги його очолити (огляд преси)


В Україні створені всі умови для зміни влади силовим шляхом, стверджує дописувач газети «Україна молода». У разі силового сценарію нові ватажки, як пише видання, просто захоплять владу під прикриттям гасел боротьби з корупцією, олігархатом або ж просто під приводом досягнення миру в країні. Експерти газети вважають, що вуличну підтримку потенційного бунту можуть забезпечити добровольці з «Азову», а силову і легальну – структури МВС Арсена Авакова. У будь-якому випадку, якщо хтось спробує організувати в Україні антиолігархічний переворот в ім’я реформ, то для цього потрібно мати як мінімум чотири складові: харизматичного лідера, силові ресурси, підтримку вулиці і зовнішніх гравців. Поки ніхто таким похвалитися не може, тому вони розуміють, що спроба силового перевороту за нинішнього розкладу сил і поточної ситуації в країні дорівнює самогубству. Хіба що втрутиться випадок. Про це «Україна молода» пише в статті «Чи можливий в Україні третій Майдан і кому під силу його очолити».

«З Банкової пішов батько іноземного «спецназу» – у статті під таким заголовком газета «Сегодня» коментує заміну глави адміністрації президента Бориса Ложкіна дотеперішнім керівником Харківщини Ігорем Райніним. За два роки роботи в адміністрації Ложкін встиг делегувати в країну іноземних менеджерів-технократів, написати книгу і стати своєрідним мостом між керівництвом країни та великим бізнесом. «Сегодня» з'ясувала причини відставки Ложкіна і чим він може здивувати українців найближчим часом.

Очевидних проколів у роботі Бориса Ложкіна на своїй посаді не було, переконують експерти газети «День». Йдеться про його бажання змінити вид діяльності і перейти на менш напружену, а відтак менш відповідальну, посаду. Щодо Райніна, то він, як переконує видання, є безумовною креатурою Ложкіна. Заголовок публікації – «Голова АП: «харківська ротація».

Уже рік минув від початку процесу впровадження електронних петицій – неодмінного атрибуту сучасної е-демократії. Журналісти газети «День» вважають, що настав час підбити проміжні підсумки та поміркувати над тим, що і як слід було б реформувати в українському варіанті цієї новації. Газетярі переконують, що електронні петиції – потенційно дієвий механізм впливу на життя та розвиток країни. Однак поки що цей інструмент е-демократії лише виносить на поверхню пласт важливих питань, які турбують суспільство. Це нова форма ведення діалогу між державою і громадянином, інструмент виявлення суспільного резонансу, але не більше. Рік практики електронних петицій довів, що в нинішньому форматі вони не є ефективні у вирішенні проблем громади. Фідбек від громадян є, проте далі справа не заходить. Тому в майбутньому є сенс чекати на точкові зміни в реформі петицій, аби надати нового дихання цьому інструменту е-демократії, переконує газета «День».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG