Доступність посилання

ТОП новини

Влада Індії частково скасувала у Кашмірі комендантську годину через антиурядові заворушення


Пропакистанські протестувальники у Кашмірі, фото архівне
Пропакистанські протестувальники у Кашмірі, фото архівне

Влада контрольованої Індією частини області Кашмір 29 серпня скасувала 52-денну комендантську годину в більшості населених пунктів, продовживши режим у Срінагарі, головному місті регіону. Це сталося після спалаху протестів і сутичок проти індійської влади.

Люди кидали каміння в урядові сили і скандували гасла на кшталт «Ми хочемо свободи», «Індіє, геть!». Поліція застосувала зброю і сльозогінний газ, щоб зупинити ходу на вулицях. Сутички між пропакистанськими демонстрантами і поліцією були також і в інших областях індійської частини Кашміру.

Повідомляється про поранення щонайменше вісьмох цивільних.

Влада заявила: скасувати комендантську годину на більшій частині території регіону вирішили задля деескалації насильства, яке стало найбільшим в регіоні з 2010 року.

Близько 70 мирних жителів загинули і тисячі зазнали поранень в перебігу сутичок, які спалахнули у липні. Двоє поліцейських також загинули, сотні представників урядових сил зазнали поранень.

Комендантська година та інші заходи безпеки, втім, не змогли зупинити протести, викликані вбивством 8 липня командувача сепаратистів Бурхана Музаффара Вані.

Кашмір є спірним регіоном на північному заході півострова Індостан. Фактично Індія і Пакистан контролюють приблизно по 40 відсотків Кашміру, тоді як іще близько 20 відсотків перебрав собі Китай.

Прихильники повалення індійської влади у частині Кашміру виступають за незалежність або злиття із Пакистаном. Декілька озброєних сепаратистських груп протягом десятиліть борються з півмільйонними силами індійської армії, розгорнутої на території Кашміру.

З часу початку збройного повстання проти індійського правління у 1989 році вже загинули десятки тисяч мирних жителів.

XS
SM
MD
LG