Доступність посилання

ТОП новини

ЄС: компанія Apple мала незаконні пільги й має повернути 13 мільярдів євро


Європейська комісія постановила, що американська компанія Apple отримала в Ірландії незаконні податкові пільги і тепер має повернути цій країні суму в майже 13 мільярдів євро несплачених податків і відсотків на них. Ірландія виступила проти цього рішення.

Як заявила єврокомісар із питань конкуренції Марґрете Вестаґер, трирічне розслідування встановила, що Ірландія протягом 11 років надала американській компанії такі податкові пільги, що фактичний рівень податків компанії на її доходи в Європі впав із одного відсотка 2003 року до однієї тисячної відсотка 2014-го.

Єврокомісар нагадала, що за законодавством ЄС про державну допомогу країни-члени ЄС не мають права надавати податкові пільги окремим компаніям.

Компанія Apple дала знати, що оскаржить це рішення.

Також проти рішення виступив уряд Ірландії, що теж пообіцяв оскаржити його. Ірландія заперечує, що надавала компанії особливі пільги, і заявляє, що податки були сплачені в повному належному обсязі і ніякої державної допомоги в цій справі не було.

У США в Міністерстві фінансів заявили, що дії Єврокомісії, які у Вашингтоні назвали «односторонніми», можуть підірвати іноземні інвестиції в Євросоюзі.

XS
SM
MD
LG