Доступність посилання

ТОП новини

Померла Вера Чаславська – відома чеська гімнастка, семиразова олімпійська чемпіонка


Вера Чаславська, фото 2012 року. На тлі її ж фото з Олімпійських ігор у Мехіко 1968 року
Вера Чаславська, фото 2012 року. На тлі її ж фото з Олімпійських ігор у Мехіко 1968 року

Як повідомили чеські ЗМІ, померла відома чеська спортсменка, багаторазова чемпіонка світу і Олімпійських ігор із художньої гімнастики Вера Чаславська. Вона померла на 75-му році життя у вівторок увечері.

«Вера Чаславська була однією з найвидатніших особистостей в історії чеського спорту. Вона завжди була прикладом для інших, чи то як спортсменка, чи завдяки свої громадянській позиції, чи завдяки вартій захоплення войовничості, яку вона виявляла у приватному житті», – наголосив голова Чеського олімпійського комітету Їржі Кейвал.

Вера Чаславська була відома також своєю активною громадянською позицією. Вона виступила проти окупації Чехословаччини військами Варшавського пакту в серпні 1968 року, так само поставила свій підпис під відомим маніфестом «Дві тисячі слів», який уперше відгукнувся з критикою на комуністичний режим у тодішній Чехословаччині. За ці дії Чаславську виключили з Чехословацької організації спорту.

Після перемоги демократичної революції в Чехословаччині в 1989 році Вера Чаславська активно включилась до громадського життя, була радником президента Вацлава Гавела з соціальної політики і спорту, протягом 1990–1996 років очолювала Чехословацький, а потім Чеський олімпійський комітет. У 1995–2001 роках була членом Міжнародного олімпійського комітету.

Похорон Вери Чаславської має відбутись на найвищому державному рівні, вважає низка відомих чеських політиків і громадських діячів. Ініціативу підтримав також голова уряду Чехії Богуслав Соботка.

А міністр освіти, молоді і спорту Катеріна Валахова вважає, що потрібно також виконати одне з останніх бажань Вери Чаславської – організувати проведення чемпіонату світу з художньої гімнастики у 2020 році в Чехії.

XS
SM
MD
LG