Доступність посилання

ТОП новини

У Македонії домовилися про позачергові вибори у грудні


Учасники зустрічі лідерів чотирьох провідних партій Македонії розповідають про результати, Скоп’є, 31 серпня 2016 року
Учасники зустрічі лідерів чотирьох провідних партій Македонії розповідають про результати, Скоп’є, 31 серпня 2016 року

Політичні сили Македонії домовилися провести позачергові парламентські вибори 11 грудня в намаганні знайти вихід із кризи, що триває вже півтора року.

Угоди досягли за посередництва Європейського союзу і Сполучених Штатів Америки.

Крім того, в перебігу шестигодинної зустрічі керівників чотирьох головних партій країни – владних консерваторів, опозиційних соціал-демократів і двох партій македонських албанців – погодилися створити міжпартійний орган спостереження за виборчою кампанією.

Також, за умовами домовленості, парламент країни має за сто днів до виборів затвердити новий тимчасовий уряд, у якому опозиція має отримати посади міністрів внутрішніх справ і праці і заступників міністрів фінансів і сільського господарства.

Проведення позачергових виборів було одним із елементів попередньої домовленості, теж досягненої за міжнародного посередництва, про завершення кризи. Такі вибори спершу були призначені на квітень, потім перенесені на червень, а відтак і відкладені на невизначений термін.

Ці домовленості дають сподівання на вирішення політичної кризи між головним опозиційним «Соціал-демократичним союзом» і владною консервативною партією «Внутрішня македонська революційна організація – Демократична партія за македонську національну єдність».

Конфлікт почався після звинувачень опозиції, що уряд тодішнього прем’єра-консерватора Николи Ґруєвського веде незаконне прослуховування опозиційних політиків, суддів та громадських діячів у Македонії. Ґруєвський заявив, що опозиція намагається очорнити його, і звинуватив лідера соціал-демократів Зорана Заєва у державній зраді.

XS
SM
MD
LG