Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ: справу про держзраду і дезертирство двох екс-військових в Криму передали до суду


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Військова прокуратура направила до суду обвинувальний акт щодо двох колишніх українських військовослужбовців однієї з військових частин, які дислокувалися в Криму до анексії півострова.

«У березні 2014 року вказані полковники не прибули з тимчасово окупованої території до пунктів дислокації на материковій частині України, а прийняли присягу на вірність Російській Федерації. Крім того, вони надали іноземній державі допомогу в захоплені військової частини з усім її майном», – повідомляє прес-служба ГПУ.

Їхні дії кваліфіковані за статтями Кримінально кодексу України: «держзрада» і «дезертирство зі зброєю або за попередньою змовою групою осіб».

Керівник військової прокуратури України Анатолій Матіос раніше повідомляв, що після анексії Криму на сторону Росії перейшли понад вісім тисяч українських військових, які служили на півострові.

Після анексії півострова, в квітні 2014 року в Міноборони України повідомляли про те, що на материкову частину України виїхали 3197 військовослужбовців та членів їхніх сімей.

Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG