Доступність посилання

ТОП новини

У Косові відклали розгляд прикордонної угоди з Чорногорією після протестів


Демонстрація у Приштині проти розгляду угоди з Чорногорією, 1 вересня 2016 року
Демонстрація у Приштині проти розгляду угоди з Чорногорією, 1 вересня 2016 року

Уряд Косова відкликав із парламенту законопроект про ратифікацію угоди з Чорногорією про демаркацію кордону після тривалих протестів опозиції.

Як повідомив прем’єр-міністр Косова Іса Мустафа, до такого кроку змусив саме тиск опозиції, і тепер законопроект буде знову поданий на розгляд у неуточнений пізніший час.

Повідомлення радо зустріли супротивники угоди, які мітингували під будівлею парламенту в час очікуваного в четвер розгляду цього питання.

Під час акції протесту під будівлею парламенту, Приштина, 1 вересня 2016 року
Під час акції протесту під будівлею парламенту, Приштина, 1 вересня 2016 року

Тим часом поліція повідомила, що затримала поза межами парламенту заступницю спікера Аїду Дерґуті, представницю опозиційної ультранаціоналістичної партії «Vetëvendosje!» («Самовизначення!»), яка найрізкіше виступає проти угоди, а ще в низки опозиційних депутатів виявила балони з подразливим газом. Крім того, за повідомленням поліції, в перебігу ранкових обшуків були виявлені матеріали для виготовлення запалювальних сумішей, що, як вважають, могли бути використані під час очікуваних протестів.

Не голосувати за угоду з Чорногорією, крім опозиції, збиралися голосувати й 11 депутатів із владної коаліції, що представляють сербську національну меншину. Таким чином вони збиралися протестувати, за їхніми словами, проти «складної ситуації з безпекою для косовських сербів і їхнього майна». Відтак угода, ратифікація якої вимагає принаймні двох третин голосів депутатів, не мала шансів пройти.

Ратифікація угоди про демаркацію кордону Косова з Чорногорією, підписаної обома сторонами 2015 року, є однією з вимог Європейського союзу для зближення з ним Косова і, зокрема, для запровадження для його громадян безвізового режиму.

Опозиційні депутати в парламенті Косова багато разів зривали засідання законодавчого органу з застосуванням подразливого газу, а їхні прихильники мітингували на вулицях, виступаючи проти схвалення прикордонної угоди з Чорногорією і стверджуючи, що вона має «передати Чорногорії понад 8 тисяч гектарів косовської території». Вони також протестують проти розгляду домовленості з Сербією, досягненої за посередництва Європейського союзу, про ширше самоврядування для регіонів півночі Косова, де компактно живуть косовські серби.

XS
SM
MD
LG