Доступність посилання

ТОП новини

Росія: затриманих за акцію в Беслані жінок засудили до штрафів і громадських робіт


Учасниці акції протесту в Беслані, Росія, 1 вересня 2016 року
Учасниці акції протесту в Беслані, Росія, 1 вересня 2016 року

Учасниць акції протесту у російському Беслані, затриманих поліцією 1 вересня, засудили до громадських робіт і штрафів, повідомляє «Нова газета».

Під час жалобних заходів у пам’ять за жертвами теракту й операції звільнення заручників у Беслані декілька жінок зняли верхній одяг і залишилися в футболках, на яких були написи з обвинуваченням на адресу президента Росії Володимира Путіна. Жінки вимагали провести об’єктивне розслідування всіх обставин захоплення і звільнення школи у вересні 2004 року.

Як зазначає видання, жінки провели у відділенні поліції і в суді понад 14 годин. Двох із них оштрафували на 20 тисяч рублів (близько 300 доларів) за статтею про порушення встановленого порядку організації або проведення мітингу. За даними «Нової газети», ще чотирьом за такими ж обвинуваченнями призначили громадські роботи, при цьому одна з жінок не була учасницею акції, але стояла поруч, і, за даними російських слідчих, «дозволяла висловлювання».

Жінки мають намір оскаржити рішення суду.

Разом із учасницями акції затримували і журналісток «Нової газети» і видання «Такі справи» Олену Костюченко і Діану Хачатрян, які знімали протест, згодом їх відпустили.

1 вересня 2004 року в північноосетинському місті Беслан бойовики захопили в заручники понад 1200 учнів і вчителів школи № 1. Внаслідок нападу і подальшого штурму будівлі загинули 334 людини, 186 із них – діти, більше ніж 800 були поранені.

У липні минулого року Європейський суд з прав людини у Страсбурзі взяв до провадження скаргу частини заявників, потерпілих від захоплення заручників у Беслані.

Взята до розгляду ЄСПЛ справа називається «Тагаєва та інші проти Росії». Заявники вважають, що російська влада порушила, зокрема, їхнє право на життя і право на справедливий судовий розгляд. Позивачі в своєму позові вказували, що російська влада не гарантувала їхню безпеку і непропорційно застосувала силу в ході операції звільнення заручників.

XS
SM
MD
LG