Доступність посилання

ТОП новини

Луценко: події під Іловайськом спричинило пряме вторгнення військових Росії на територію України


Юрій Луценко
Юрій Луценко

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявляє, що, за висновками українських експертів, одним із факторів подій під Іловайськом у серпні 2014 року стало пряме вторгнення російських військових на територію України.

«Фактор п’ятий, який, за висновками експертів, єдиний перебуває в прямому причинно-наслідковому зв’язку з Іловайською трагедією, – це військова агресія збройних сил Росії, пряме військове вторгнення на територію України», – сказав Луценко на засіданні комітету парламенту з питань нацбезпеки.

Крім того, за словами генпрокурора, експертиза встановила допущення Генеральним штабом ЗСУ та керівництвом АТО помилок під час планування та проведення військових операцій.

«Помилки керівництва АТО та українського Генерального штабу ЗСУ під час планування та проведення військових операцій – це також є встановлений експертизою факт. І по кожному окремому епізоду цих помилок буде дана правова оцінка керівництву військової операції з боку українського Генштабу, Міноборони та їхніх підлеглих», – сказав він.

Російська сторона наразі ці заяви Луценка не коментувала, проте раніше неодноразово відкидала інформацію про присутність російських військових на Донбасі.

Наприкінці серпня 2014 року бійці сил АТО потрапили в оточення під Іловайськом на Донеччині. Військові регулярних частин Збройних сил Росії, що вторглися до України під прикриттям підтримуваних ними сепаратистів, обстріляли коридор, яким, за домовленістю, мали виходити українські силовики.

За офіційними даними, тоді загинули 366 українських військових і правоохоронців, 429 були поранені, 128 потрапили в полон, 158 вважають зниклими безвісти.

Правоохоронці за фактом тих подій відкрили кримінальне провадження.

Наприкінці серпня цього року у Генпрокуратурі заявили, що у справі щодо Іловайської трагедії завершена комісійна військова експертиза. В процедурі тривалістю понад рік брав участь 31 фахівець із Міністерства оборони України, Антитерористичного центру при Службі безпеки України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України.

Конфлікт на сході України почався навесні 2014 року. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці сепаратистів. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати російські «добровольці». У січні 2015 року Верховна Рада визнала Росію країною-агресором.

XS
SM
MD
LG