Доступність посилання

ТОП новини

Мінфін пропонує змінити підхід до виплат стипендій для покращення якості освіти


Стипендії студентам не скасують, а змінять підходи до виплати. Про це розповіли студентам міністр фінансів Олександр Данилюк та його заступник Сергій Марченко. Конкретики в цифрах та механізму реформування поки що немає. Студентам пообіцяли врахувати їхні пропозиції. Серед основних ідей – розширити кількість стипендій пільговим категоріям і зменшити кількість стипендій за успішне навчання. Загальний обсяг коштів, передбачених у бюджеті, залишиться незмінним, кажуть в Міністерстві фінансів. Студенти розділились у думках щодо такої ідеї, а дехто засмутився через те, що не почув конкретики.

​«Ви вже добилися того, щоб фонд залишився тим самим!» – президент України 1 вересня під час селфі зі студентами Київського політехнічного університету запевнив, що стипендії не урізатимуть.

У Міністерстві фінансів кажуть, що переймаються якістю сучасної освіти. Тож через питання стипендій вирішили викликати до діалогу та дискусій Міністерство освіти. Міністр фінансів Олександр Данилюк відзначає неефективність використання коштів. Він зауважує, що стипендію зараз отримати надто легко і її виплачують майже всім студентам-бюджетникам, при тому, що держава й так платить за їхнє навчання.

«Зараз «урівнялівка». 70% студентів отримують академічні стипендії. Соціальних стипендій у нас менше від 6%. Наскільки допомагає ця стипендія у 800 гривень і наскільки це справедливо? Треба відходити від «урівнялівки», треба платити академічні стипендії набагато меншій кількості студентів, але це має бути дійсно винагорода», – каже міністр фінансів.


Збільшити соціальні стипендії, зменшити академічні

У Мінфіні планують залишити обсяг фінансування на тому ж рівні – близько 6 мільярдів гривень. Але змінити механізм виплати. Так, пропонують збільшити кількість стипендіатів серед пільговиків – виплачувати стипендію тим, хто живе в родині, яка користується субсидією на комунальні послуги. А лише за успішне навчання, навпаки, зменшити. За словами Сергія Марченка, заступника міністра фінансів, кращий вихід – встановити квоти для вишів, наприклад 10%, для виплати вищої стипендії, але виключно для відмінників.

Виш має визначитись по квоті із кращими студентами і вони мають отримати стипендію
Сергій Марченко

​«Кращих визначає виш. Якщо там всі будуть із балом 5,0 – це проблема вишу сказати, хто кращий, і визначити ці критерії, все дуже просто. Це не політика, щоб держава втручалась в діяльність вишу. Виш має визначитись по квоті із кращими студентами і вони мають отримати стипендію», – наголошує Сергій Марченко.

Студенти хочуть конкретики і співпраці

Студенти не встигли поставити всіх запитань і вийшли з міністерства із суперечливими думками. В цілому на реформування згодні, проте не бачать в позиції міністерства конкретики.

«Не потрібно бути супер-розумним сьогодні, щоб отримувати цю стипендію у розмірі 800 гривень. Реформувати систему нарахування стипендій стовідсотково потрібно. Як взагалі я бачу – необхідно встановити рейтинг на виплачування стипендій, і це не має бути прив’язано до порогу у цифрах. Хотілося почути конкретні дії, конкретні цифри і критерії від Міністерства фінансів, на жаль, ми цього не чули», – каже студентка Юлія Найдич.

«Люди, які потребують соціального захисту, мають його отримати, безумовно так. Але й студенти мають якось виживати. Я не проти, щоб люди, які цього заслуговують, отримували більше, але залиште хоча б те, що є зараз. Деякі люди просто живуть на це. Не всі можуть навчатися на п’ятірки. Є люди досить розумні, які навчаються на четвірки. Їм теж треба за щось жити», – зауважує студент-п’ятикурсник Сергій Яременко.

Що студенти КПІ думають про можливе скасування стипендій? (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00


Микита Андрієв, президент Української асоціації студентського самоврядування, прийшов, аби вручити свої пропозиції Мінфіну. Каже, що і писали, і телефонували, і запрошували представників, та досі вийти на співпрацю не вдавалось. Тепер має надію, що розробки студентів візьмуть до уваги, адже концепції схожі.

Мінфін каже, що соціальну стипендію мають отримувати діти з родин, дохід яких дуже низький, але це буде стимулювати приховування доходів
Микита Андрієв

«Я не думаю, що соціальний фонд має бути вищим за академічний. Мінфін каже, що соціальну стипендію мають отримувати діти з родин, дохід яких дуже низький, але це буде стимулювати приховування доходів. Це те, проти чого ми боролися останні роки. Є реальні приклади, де сім’ї відмовляються офіційно від дітей, оформлюють опікунство, щоб вони отримували стипендію. Щодо академічної стипендії – ми кажемо, що треба виконувати закон про вищу освіту, де є рейтинговий список, і стипендію мають призначати не за 4,0, а тим, хто має в рейтингу найвищі місця», – зазначає Микита Андрієв.


Як кажуть в міністерстві, це поки що обговорення. Остаточно вирішуватимуть все одно у Верховній Раді. Тож говорити про конкретику поки що зарано.

Наостанок студенти вручили Сергію Марченку шоколадку, на знак примирення. Адже напередодні на прес-конференції група активістів кинула в заступника міністра тортом, протестуючи проти скасування стипендій.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG