Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко подякував учасникам акцій на підтримку Ільмі Умерова


Акція на підтримку Ільмі Умерова в Празі, 3 вересня 2016 року
Акція на підтримку Ільмі Умерова в Празі, 3 вересня 2016 року

Президент України Петро Порошенко подякував людям, які в Україні та світі взяли участь в акціях на підтримку заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова.

«Дякую всім небайдужим громадянам, хто долучився сьогодні до акцій на підтримку Ільмі Умерова – в Києві, Ризі, Празі та інших містах. Ми продовжуємо боротьбу за звільнення заступника голови Меджлісу та всіх інших українських заручників РФ», – таке повідомлення ввечері 3 вересня з’явилося на Facebook-сторінці глави української держави.

У Києві та багатьох інших містах світу 3 вересня відбулися акції на підтримку переслідуваного в окупованому Криму заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова.

Сам Умеров напередодні звернувся із закликом підтримати також інших політв`язнів Кремля.

ФСБ Росії затримала Умерова в Бахчисараї 12 травня. Проти Ільмі Умерова російські силові органи в анексованому Криму порушили кримінальну справу за статтею «сепаратизм».

11 серпня Ільмі Умерову під час розгляду судом в анексованому Росією Криму питання про призначення йому психіатричної експертизи стало зле. Лікарі шпиталізували його з підозрою на інфаркт. Після цього підконтрольний Росії Київський райсуд Сімферополя ухвалив рішення про необхідність проходження Умеровим стаціонарної судово-психіатричної експертизи. До психлікарні його перевезли 18 серпня. Засідання лікарської комісії, яка зробить висновок судово-психіатричної експертизи, призначене на 7 вересня.

Захист Ільмі Умерова очікує, що вже наступного тижня надійде відповідь на клопотання про переведення Умерова на лікування в кардіологічне відділення. Родина заявляє про тяжкий стан його здоров’я.

У російському правозахисному центрі «Меморіал» назвали кримінальне переслідування заступника голови Меджлісу незаконним і політично мотивованим, оскільки він не закликав до насильницьких дій.

XS
SM
MD
LG