Доступність посилання

ТОП новини

Президент Туреччини закликав створити в Сирії зону заборони польотів


Реджеп Тайїп Ердоган на прес-конференції, Ханчжоу, 5 вересня 2016 року
Реджеп Тайїп Ердоган на прес-конференції, Ханчжоу, 5 вересня 2016 року

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що закликає лідерів країн світу створити в Сирії безпечну зону, закриту для польотів бойової авіації, що була б вільною від бойових дій, щоб припинити потік біженців із цієї країни.

Як заявив він, виступаючи на прес-конференції після саміту «Групи двадцяти» в китайському місті Ханчжоу, в переговорах із президентами США Бараком Обамою і Росії Володимиром Путіним він говорив конкретно про зону заборони польотів.

Становище в Сирії було одною з головних тем цілої низки двосторонніх переговорів, що відбулися на полях саміту.

Туреччина виступає різко проти режиму президента Сирії Башара аль-Асада і підтримує частину опозиційних сил, що воюють проти нього і проти екстремістського угруповання «Ісламська держава».

Водночас Туреччина називає «терористами» збройні формування сирійських курдів, що так само воюють і проти режиму, і проти ісламістів і що мають підтримку США.

Останніми тижнями турецькі війська перейшли кордон на півночі Сирії і разом із сирійськими опозиційними силами, які вона підтримує, звільнили ділянку турецько-сирійського кордону на сирійському боці від контролю «Ісламської держави». При цьому Анкара також прагне відкинути з зайнятих раніше позицій і сили сирійських курдів.

Унаслідок громадянської війни в Сирії, що триває з березня 2011 року, загинули, за різними оцінками, від майже 300 тисяч до понад 470 тисяч людей, мільйони були змушені залишити домівки і стали внутрішніми вимушеними переселенцями чи біженцями.

XS
SM
MD
LG