Доступність посилання

ТОП новини

Доповідач Європарламенту щодо «безвізу» Україні закликала підтримати візову лібералізацію


Марія Ґабріел
Марія Ґабріел

Автор проекту доповіді щодо скасування візових обмежень Україні, європарламентар від Болгарії Марія Ґабріел закликала Європарламент підтримати надання Україні безвізового режиму.

«Усі без винятку критерії були виконані і на всі питання щодо надання Україні безвізового режиму були знайдені належні відповіді», – заявила євродепутат від Болгарії та представниця найбільшої європарламентської фракції Європейської народної партії.

«Я закликаю комітет Європарламенту з громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ підтримати цей проект доповіді, підтвердивши цим принцип, згідно з яким кожна країна, яка виконала всі критерії, може отримати візову лібералізацію. Повага до цього принципу рівносильна повазі та довірі до Євросоюзу як партнера для третіх країн і ще більше для країни-сусіда, яка стала на європейський шлях», – заявила вона.

«Настав час для результатів», – резюмує євродепутат.

Під час обміну думками Олена Зеркаль, заступник міністра закордонних справ України із питань європейської інтеграції, заявила, що план візової лібералізації став для Києва дорожньою картою реформ.

Кожен із нечисленних європарламентарів, що брали слово в дебатах, також закликав надати Україні безвізовий режим.

Водночас на цьому засіданні голосування щодо доповіді заплановано не було. Згідно з процедурою, воно має відбутися під час третього розгляду питання, що може пройти наприкінці вересня.

Днями комісар ЄС із питань розширення та європейської політики сусідства Йоганнес Ган заявляв, що в Європейському парламенті і серед країн-членів ЄС рішення про лібералізацію візового режиму для України, а також Грузії буде ухвалене вже цього року.

Європейський парламент і Європейська рада ще мають дати «зелене світло» в цій справі. Джерела Радіо Свобода в ЄС переконані, що цей процес буде завершений у жовтні або листопаді 2016 року, і громадяни України та Грузії зможуть їздити до країн «шенгену» без віз уже взимку, з початку 2017 року.

Ідеться про можливість короткотермінових, на термін до 90 днів протягом кожних 180 днів, відвідин країн «шенгенської зони» без права працевлаштування.

Як вважають, останньою перешкодою на шляху до візової лібералізації для громадян України була необхідність впровадити електронне декларування для посадовців. Воно офіційно запрацювало з 1 вересня.

XS
SM
MD
LG