Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз» пообіцяв виконати заявку «Газпрому» на транзит, різко збільшену всупереч контрактові


Компанія «Нафтогаз України» заявила, що зі своєї доброї волі береться виконати заявку на транзит газу від російського «Газпрому», що різко збільшена на порушення чинного контракту.

Як мовиться в повідомленні «Нафтогазу», «Газпром» надіслав заявку на транспортування газу до Європи, що передбачає збільшення обсягу відразу на 20 відсотків.

«Рівень збільшення заявки в декілька разів перевищує передбачений контрактом НАК «Нафтогаз України» з російською компанією. Незважаючи на це, Україна виконає цю заявку в повному обсязі», – наголосили в компанії.

А враховуючи також технічні порушення контракту з боку «Газпрому», «виконання сьогоднішньої заявки є доброю волею української сторони як сумлінного транзитера газу та надійного партнера ЄС», заявили в «Нафтогазі».

Компанія звертає увагу, що на пункті з’єднання газотранспортних систем «Писарівка», другому за обсягами надходження газу з Росії, тиск складає 67,4 атмосфери, що на 2,6 атмосфери нижче за контрактний рівень. При цьому «Газпром» забезпечив контрактний рівень тиску на пункті з’єднання «Суджа». «Нафтогаз» також нагадав, що «Газпром» іще 2014 року в односторонньому порядку відмовився від послуг балансування тиску «Укртрансгазу», які регулювали відносини сторін у таких випадках.

Як заявили в «Нафтогазі», за наявною інформацією, раптове збільшення російської заявки пов’язане із зупинкою на ремонт трубопроводу OPAL, який з’єднує російський газогін «Північний потік» із газотранспортними системами Німеччини та країн Центральної Європи.

Український «Прямий потік» залишається найбільш надійним та бажаним маршрутом транспортування російського газу в європейському напрямку, заявили в «Нафтогазі» про газотранспортну систему України.

Схожа ситуація вже була на початку серпня, коли «Газпром», так само всупереч контрактові, без попередження подав заявку про різке збільшення обсягу транзиту газу відразу на 20 відсотків, тоді через ремонт газогонів «Північного потоку», хоча, як зазначили в «Нафтогазі», про плановані терміни ремонту знав заздалегідь.

Також протягом серпня з вини «Газпрому» кілька разів виникали проблеми через занижений порівняно з умовами контракту тиск газу на вході в газотранспортну систему України. Тоді «Нафтогаз» наголошував, що випадки падіння тиску в ГТС на російському боці є технічним викликом, що ставить під загрозу стабільність транзиту російського газу до ЄС, і повідомляв, що вже звернувся до Європейської комісії щодо створення моніторингової місії з транзиту газу з проханням розглянути це питання. «Нафтогаз» також припускає, що «Газпром» не у змозі стабільно підтримувати тиск у системі на необхідному рівні через незадовільний стан частини російської газотранспортної інфраструктури.

XS
SM
MD
LG