Доступність посилання

ТОП новини

Котирування нафти зросли після повідомлень про угоду між Росією та Саудівською Аравією


Оголошення про можливість досягнення між Росією та Саудівською Аравією угоди для стабілізації ситуації на ринку нафти сприяло зростанню котирувань цієї сировини на 5% – до рівня 49 доларів 40 центів за барель марки Brent.

Таке оголошення пролунало під час саміту «Групи двадцяти» в Китаї. Президент Росії Володимир Путін наполягає на укладенні угоди між двома найбільшими світовими виробниками. Він минулого тижня назвав це найкращим способом завершення періоду низьких цін, який зашкодив економіці всіх нафтовидобувних країн.

Міністр енергетики Саудівської Халед Аль-Фаліх і його колега з Росії Олександр Новак сказали, що домовилися «діяти спільно». Новак назвав такі домовленості «новою ерою» співпраці між Росією та Організацією країн-експортерів нафти (ОПЕК), в якій Саудівська Аравія має неформальний статус лідера.Члени ОПЕК Кувейт, Нігерія та ОАЕ привітали саудівсько-російські заяви.

Росія наприкінці вересня візьме участь у зустрічі з членами ОПЕК в Алжирі. Заморожування видобутку нафти на досягнутих рівнях є одним із варіантів дій картеля. Водночас Новак в інтерв’ю телеканалу «Аль-Арабія» припустив, що наприкінці вересня вже не буде потреби вдаватися до такого кроку, і це зауваження спричинило відкат котирувань нафти з досягнутих удень 5 вересня рівнів.

Зниження ціни нафти спричинили й заяви аналітиків, які не впевнені щодо результативності співпраці Росії та Саудівської Аравії. Фахівці вказують на те, що країни ОПЕК виробляють нині нафти більше, ніж потребує ринок, тому не бачать фундаментальних підстав для зростання цін на сировину. Також Іран заявляє про наміри нарощувати обсяги видобутку.

Зранку 6 вересня котирування нафти марки Brent становлять менш як 48 доларів за барель.

XS
SM
MD
LG