Доступність посилання

ТОП новини

На Дніпропетровщині розкопали унікальне поховання раннього залізного віку


Дніпропетровщина, архівне фото
Дніпропетровщина, архівне фото

На Дніпропетровщині, поблизу селища Токівського в Апостолівському районі, археологи розкопали поховання доби раннього залізного віку, як припускають дослідники, – скіфське. Про це у вівторок повідомили у відділі археології Дніпропетровського національного історичного музею імені Яворницького.

За інформацією відділу археології, розкопки стаціонарного мегалітичного (від грец. – великий і камінь) культового місця на правому березі річки Кам’янки співробітники музею здійснюють уже третій рік поспіль. Місце зацікавлює дослідників, зокрема, тим, що має два культурні шари: середнього бронзового віку (18 – 14 століття до н.е.) та раннього залізного віку.

За словами археологів, це місце незвичне, це не поселення й не курган, а давнє святилище, де відбували культові обряди.

Як розповіла старший науковий співробітник музею, учасниця експедиції Оксана Рудковська, у південній частині святилища було виявлене поховання чоловіка, за припущеннями, він мав високий статус серед одноплеменців.

«У третій рік нашої роботи ми пішли в південну частину святилища й виявили ґрунтове поховання людини. Це людина раннього залізного віку. Тому свідоцтво – залишки або ножа, або короткого меча на поясі. Від нього залишилась тільки іржа. Тепер ми будемо з’ясовувати, що саме це було. Для нашої області ця знахідка – не звичайна подія, адже поховання було виявлене не в кургані, не в могильнику, а в культовому місці. І поряд нема поховань. Ми виявили також залишки тризни – поховального обряду: збереглись кістки тварин, розбитий горщик тощо», – розповіла дослідниця.

За її словами, довжина кістяка чоловіка, похованого на цьому місці, складає близько 1 метра 90 сантиметрів, сам скелет зберігся в доброму стані.

«Ця людина була нестарою, це видно з кісток, і досить красивою. У нього нема видимих уражень в бою. Ця людина видається високою для нас, але загалом в неоліті жили такі високі люди, в катакомбній культурі були високі люди – 1 метр 90, 2 метри, 2 метри 20 сантиметрів... Справа у тому, що в ранньому залізному віці жили племена високих людей, і скіфи були високими, й сармати. 1 метр 90 сантиметрів – це не зріст людини, це довжина кістяка, зріст встановлять експерти, скелет відправиться на експертизу до Києва. Про те, що це була людина високого статусу, свідчить те, що вона похована навіть не в кургані, а в дуже статусному для тих людей місці. Також будемо вивчати сам поховальний обряд», – розповіла старший науковий співробітник музею.

Як зауважили в Дніпропетровському національному історичному музеї, археологічна експедиція в цій місцевості триватиме й надалі.

XS
SM
MD
LG