Доступність посилання

ТОП новини

Рада рекомендує уряду запровадити профорієнтаційне тестування для школярів


Верховна Рада рекомендує Кабінету міністрів України запровадити профорієнтаційне тестування для школярів з метою надання їм допомоги в оптимальному виборі напряму професійної діяльності. За ухвалення проекту постанови №4862 проголосували 240 депутатів при мінімально необхідних 226.

Цією постановою Рада затвердила рекомендації парламентських слухань щодо професійної освіти, які відбулися 1 червня.

Крім того, Кабміну рекомендується визначити, затвердити та періодично переглядати перелік професій, спеціальностей для задоволення пріоритетних потреб економіки країни з урахуванням середньострокового прогнозу потреби у кадрах на ринку праці.

У постанові також зауважують, що збільшується диспропорція між кількістю осіб, що здобувають робітничі професії та отримують вищу освіту, зокрема, кількість тих, що навчалися у професійно-технічних навчальних закладах, у показниках на 10 тисяч населення зменшилася з 96 у 2010 році до 71 осіб – у 2015 році. У документі зазначається, що ця диспропорціядає підстави говорити, що Україна втрачає потенціал кваліфікованих робітничих кадрів.

У 2014-2015 навчальному році в професійно-технічних навчальних закладах, підпорядкованих Міністерству освіти і науки України, підготовлені 165,5 тисяч кваліфікованих робітників, з них працевлаштовані 88,8 відсотків.

XS
SM
MD
LG