Доступність посилання

ТОП новини

Адвокати засуджених у Росії кримчан планують оскаржити вирок


Фігуранти справи у суді російського Ростова-на-Дону, 7 вересня 2016 року
Фігуранти справи у суді російського Ростова-на-Дону, 7 вересня 2016 року

Адвокати севастопольців Руслана Зейтуллаєва, Рустема Ваітова, Нурі Примова і Феррата Сайфуллаєва, засуджених 7 вересня судом у російському Ростові-на-Дону за звинуваченням в участі в організації «Хізб ут-Тахрір», готуються оскаржити вироки.

«Безумовно, захист не згоден із вироком суду, вважає його незаконним і несправедливим», – заявила Оксана Железняк, адвокат Рустема Ваітова.

Під час судового засідання 7 вересня суддя зачитав лише вступну і резолютивну частини вироку.

При цьому Зейтуллаєву перекваліфікували злочин з частиною 1 статті 205.5 ( «Організація діяльності організації, яка, відповідно до законодавства Російської Федерації, визнана терористичною») на частину 2 цієї статті («Участь в діяльності організації, яка, відповідно до законодавства Російської Федерації, визнана терористичною») Кримінального кодексу Росії. У результаті він отримав термін у вигляді семи років позбавлення волі в колонії загального режиму. Раніше прокурор просив для кримчанина 17 років колонії суворого режиму.

Сайфуллаєву, Ваітову і Примову суд дав по п’ять років позбавлення волі в колонії загального режиму. Це мінімально можливе покарання за статтею, враховуючи, що засуджені не визнали свою провину.

«Це свідчить, у першу чергу, про неспроможність висунутих обвинувачень, які так і не знайшли свого підтвердження в ході судового слідства», – заявила Железняк.

«Це маленький перелом, що веде до великих перемог», – прокоментував вирок Зейтуллаєва його адвокат Еміль Курбедінов.

Під час оголошення вироку кримчани були у футболках з написами: «Знову під забороною», «Кримські татари», «Замовлення виконане», «Спектакль закінчено». Коли увійшов суддя, обвинувачені заклеїли собі роти скотчем на знак протесту проти несправедливого суду і переслідувань кримських мусульман.

Руслана Зейтуллаєва, Рустема Ваітова, Нурі Примова і Ферата Сайфуллаєва заарештували взимку 2015 року за обвинуваченням в участі в організації «Хізб ут-Тахрір», діяльність якої заборонена в Росії, що незаконно анексувала Крим. Справа була переведена до військового суду Ростова в червні 2016 року.

XS
SM
MD
LG