Доступність посилання

ТОП новини

Голови МЗС Німеччини і Франції відвідають Київ – Штайнмаєр


Франк-Вальтер Штайнмаєр
Франк-Вальтер Штайнмаєр

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр повідомляє, що наступного тижня має відвідати Київ разом з головою МЗС Франції Жан-Марком Еро. Про це він заявив 7 вересня під час виступу у Бундестазі.

За словами Штайнмаєра, у Києві сторони мають обговорити можливість повернення до переговорів у «нормандському форматі» за участю лідерів Франції, Німеччини, України та Росії.

Франк-Вальтер Штайнмаєр зазначив, що напруженість у відносинах між Заходом і Москвою посилюється через російську «анексію Криму, що суперечить міжнародному праву». Він виступив на захист нещодавніх рішень НАТО, спрямованих на посилення здатності для стримування Росії, але додав, що треба також продовжувати «покладатися на діалог» із нею.

5 вересня канцлер Німеччини Ангела Меркель на саміті «Групи двадцяти» повідомила, що зустріч «нормандської четвірки» на найвищому рівні може відбутися незабаром, але про точний час вона не сказала. Президент Франції Франсуа Олланд зазначив, що може йтися про кілька найближчих тижнів.

7 вересня у Кремлі заявили, що президент Росії Володимир Путін наразі не планує зустрічатися з українським колегою Петром Порошенком. Хоча 5 вересня Путін сказав, що, крім «нормандського формату», іншого варіанту врегулювання в Україні чи хоча б спроби такого врегулювання немає.

Нещодавно голова МЗС України Павло Клімкін заявив, що дипломатичні відносини між Києвом та Москвою зведені до нуля, тому й немає потреби мати російського посла в Україні. При цьому Клімкін зазначив, що не варто поспішати із запровадженням візового режиму з Росією.

XS
SM
MD
LG