Доступність посилання

ТОП новини

Через «праймеріз» сепаратисти на Донбасі зривають переговори – Айвазовська


Ольга Айвазовська
Ольга Айвазовська

Представниця України у політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ольга Айвазовська вважає, що за допомогою системи реєстрації виборців та формування списків сепаратисти хочуть визначити коло прихильників і тих, кого потім переслідуватимуть.

«ОРДЛО та Росія свідомо йдуть на зрив переговорного процесу та вводять в оману європейців через запуск системи пропагандистських «праймеріз» на неконтрольованій поки Україною територією від сьогодні», – написала Айвазовська 7 вересня у Facebook.

«Система реєстрації виборців та формування списків свідчить про намір виявити коло прихильників, груп виборців, які стануть базовими у майбутньому. Решта можуть піддаватись погрозам, залякуванням, переслідуванням», – зазначила Ольга Айвазовська.

23 травня лідер угруповання «ДНР» Олександр Захарченко оголосив про проведення виборів-«праймеріз» у Донецьку. Він зазначив, що під час голосування на «праймеріз» жителі Донецька «визначать найбільш гідних кандидатів для участі у місцевих виборах, передбачених Мінськими угодами». Захарченко також заявив, що «праймеріз» пройдуть у вересні і жовтні і, якщо вони «пройдуть успішно в Донецьку», то їх організують в інших великих містах на території частини Донецької області, яку наразі контролюють підтримувані Росією бойовики.

Відповідно до кількох пакетів домовленостей, досягнених на переговорах у білоруському Мінську в 2014–2015 роках і відомих разом як мінські домовленості, на нині окупованих територіях частини Донбасу місцеві вибори мають відбутися тільки за українським законодавством і за участі міжнародних спостерігачів.

Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці сепаратистів на Донбасі, а також вимагають виконання Москвою Мінських угод, проте Росія ці звинувачення відкидає і заявляє, що є лише «гарантом» виконання мінських домовленостей.

XS
SM
MD
LG